бизнес > бизнес и образование


Все повече български деца учат на Запад

40 %  от българските ученици в чужди средни училища са със стипендии

Все по-ранна става възрастта, в която българските деца напускат страната и отиват да учат в чужди средни училища. И докато през 2010 година те са заминавали, когато са били на 14 и 16 годишна възраст, то през 2011 година 30 % от тях са били само на 12 години.

През 2010 година са преобладавали момчетата. През 2011-та вече има паритет между момчета и момичета, избрали да учат зад граница. Като цяло броят на учениците, които предпочитат образование извън България е нараснал с 30 %. 60 на сто от тях са от София и 40 на сто от страната.

Забелязва се още една тенденция. Все повече западни средни училища отпускат стипендии за български ученици. Според статистиката 40 на сто от българските младежи заминават да учат в чужди средни училища със стипендии.

Не случайно на едно от последните образователни изложения в София дойдоха представители на 50 средни училища от Швейцария, Великобритания, САЩ, Канада, Испания и Италия. Те дори доведоха  български випускници от различни средни училища в чужбина, които да  дадат информация от "кухнята" на учебните заведения.

Годишните такси в пансионатните училища във Великобритания са от 22 000 до 32 000 паунда. В Швейцария таксите са от 30 000 до 40 000 евро годишно, но има и стипендии за учениците.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер