политика > бизнес среда


България вече не е последна

по конкурентоспособност в ЕС

Оставили сме Гърция и Румъния зад гърба си

Най-конкурентоспособна в света е икономиката на Швейцария, сочи доклад за глобалната конкурентоспособност

България заема незавидното 74 място в класиция за глобалната конкурентоспособност. За периода 2011-2012 година сме отишли с още три места назад. През 2011 година сме били на 71-а позиция. Данните са от доклад, който обхваща 142 икономики в света, представен от Центъра за икономическо развитие /ЦИР/.


Въпреки това, през 2011 година, поради негативните резултати от икономическата криза, някои държави от ЕС отстъпват назад в класирането. Дълго време България беше последна сред държавите от съюза, но сега зад страната ни остава Румъния, която отстъпва с 10 позиции - от 67-ма на 77-ма. Поради дълговата криза и проблемите на пазара на труда, Гърция се срива още в класирането и вече е на 90-та позиция.


Нашето отстъпление с три места назад е заради влошаване ефективността на стоковите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, инфраструктура и иновативност. Същевременно обаче докладът отчита подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образование и квалификация.

И в последното издание на доклада най-конкурентоспособна е икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур. САЩ отстъпват от 4-то на 5-то място. В първата десетка се подреждат държави от ЕС – Швеция, която е трета, Германия - шеста, следвана от Холандия и Дания, и Великобритания на десето място. Девета в класацията е Япония.

Прави впечатление, че през последните години конкурентоспособността на американската икономика се влошава, тази на страните от ЕС се запазва на постоянно ниво, с бързи темпове нараства конкурентоспособността на Китай, посочват от ЦИР.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер