експорт > международни изложения


ЕКСПО 2020 в Дубай ще даде възможност на българските производители и износители да реализират продукцията си на международни пазари

Министър Емил Караниколов подписа договора, с който България се включва в Световното изложение догодина

Министърът на икономиката води делегация от над 30 български компании, които участват на международния панаир за хранително-вкусова промишленост GULFOOD 2019.

Участието на страната ни в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай ще даде възможност на българските производители и износители за реализиране на продукцията им на международни пазари. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, на  среща с  Н.Пр. Рийм Ал Хашими, държавен министър по международното сътрудничество и генерален директор на EXPO 2020. Икономическият министър подписа Договор за участие на България в EXPO 2020 с Наджиб Ал Али, изпълнителен директор на предстоящото догодина в Дубай експо.

„Избрахме да разработим българския щанд и цялостен образ в рамките на подтема Мобилност, в която смятаме, че понастоящем България най-добре се вписва, отчитайки нашето стратегическо географско положение, от гледна точка на транспортни коридори, достъп до пазари и културни влияния, както и утвърждаването през последните години на България като страна с висок технологичен капацитет“, каза икономическият министър след подписване на договора. Рийм Ал Хашими приветства българската делегация, изразявайки благодарност за потвърденото участие на България в EXPO 2020. Тя подчерта, че изложението дава много добра възможност за популяризиране на страните участнички, имайки предвид очаквания посетителски интерес.

Министър Караниколов е на двудневно посещение в Обединените Арабски Емирства /ОАЕ/, където посети и националния щанд на България на Специализирания международен панаир за хранително-вкусова промишленост GULFOOD 2019, който се провежда в Дубай Уърлд Трейд Сентър /Dubai World Trade Center/. Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия /ИАНМСП/ към Министерството на икономиката организира щанда, на който над 30 български  компании-изложители  представят богата гама хранителни продукти и напитки - млечни и месни продукти, замразени плодове и зеленчуци, плодови и зеленчукови консерви, захарни и сладкарски изделия, биологични продукти и др. „Работим активно за насърчаване на българския износ към трети страни. Доказателство за това е и подкрепата ни за тези фирми-износители от хранително-вкусовата промишленост, които участват на GULFOOD 2019, изтъкна министърът на икономиката. Караниколов посочи, че участието на българските компании в панаири и изложения е възможност страните в региона да се запознаят с качествените български продукти, както и да разширим гамата от изнасяните за емирствата стоки.

По време на официалната си визита в ОАЕ икономическият министър проведе среща и с Н.Пр. Султан бин Саед Ал Мансури, министър на икономиката. На срещата и двете страни заявиха задоволство от активизирането през последните години на българо-емиратските отношения. „Убедени сме, че са налице предпоставки за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в редица перспективни и важни и за двете страни области в сферата на взаимната търговия, инвестициите, туризма и селското стопанство, посочи Караниколов.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер