бизнес > металургия


Добавената стойност в металургията е от 2,5 до 5 пъти по-висока от средната стойност на един зает в промишлеността на страната

Лъчезар Борисов, заместник - министър на икономиката: Средната работна заплата в отрасъла изпреварва значително тази за страната - тя е 1 700 лв.

„Инвестициите в металургичната индустрия за последните 10 години са 4.2 млрд. лв. Те са мащабни, защото металургията е скъпо производство, което иска дълъг хоризонт“, каза в интервю за exporter.bg Антон Петров, председател на  УС на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Делът на металургията в произведената промишлена продукция е 13% през 2017 г., като се отчита и ръст на заетите в сектора. Компаниите стават все по иновативни и по този начин създават по-високи нива на добавена стойност. Добавената стойност в металургията е от 2,5 до 5 пъти по-висока от средната стойност на един зает в промишлеността на страната. Средната работна заплата в отрасъла също изпреварва значително тази за страната - тя е 1 700 лв. и е два пъти по-висока от тази в преработващата промишленост. Това е казал заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при подписването в Министерството на икономиката на Браншовия колективен трудов договор в металургията, съобщават от икономическото министерство.

Подписването е станало в присъствието на заместник-министърa на икономиката Лъчезар Борисов, който е председател на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество „Металургия“ към Министерство на икономиката, Васил Яначков председател на СФ „Металици“ - КНСБ, Людмил Павлов председател НФ „Металургия“ - КТ „Подкрепа“ и Антон Петров председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

По време на подписването на колективния трудов договор е станало ясно, че подобрените параметри са следните: увеличава се минималната основна месечна заплата с 18%, като тя изпреварва със 100 лв. минималната работна заплата за страната. Допълнителното трудово възнаграждение за времето, в което работникът е на разположение на работодателя извън територията на предприятието, се увеличава 2 пъти. Допълнителното трудово възнаграждение за отработен нощен час се увеличава с 11%, стойността на безплатната храна нараства с 10% а допълнителното подпомагане на работниците при прекратяване на трудов договор с упражнено право на пенсиониране се увеличава с 20%.

„Инвестициите в металургичната индустрия за последните 10 години са 4.2 млрд. лв. Сред най-големите предприятия, инвестирали в обновяване и нови металургични мощности са „Аурубис България“ с 1.2 млрд. лв., „КЦМ“ с 800 млн. лв. и „Стомана Индъстри“ с 500 млн. лв.

Инвестициите са мащабни, защото металургията е скъпо производство, което иска дълъг хоризонт.

Дълга видимост в бъдещето, за да си сигурен, че парите, които инвестираш, ще се възвърнат. Сметката може да се направи много лесно. Виждаш какво е инвестирано, отчиташ печалбите, които през последните 10 години отсъстват и пресмяташ кога тези пари ще се върнат. Отговорът е – над 20 години. И то ако пазарът и конюктурата не се променят драстично“, каза преди време в специално интервю за exporter.bg Антон Петров, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер