коментари > анализи


България ще има устойчив икономически растеж през следващите няколко години, прогнозират от икономическото министерство

Зам.-министър Лъчезар Борисов: Растежът в България за 2017 г. бе 3.8%, а очакванията ни през настоящата година са той да достигне 3.7%

Според водещи икономисти най-вероятно ще стигнем до 3 % икономически ръст, а може да паднем и под 3 %.

Страната ни ще има устойчив икономически ръст през следващите години. Растежът в България за 2017 г. бе 3.8%, а очакванията ни през настоящата година са той да достигне 3.7%. Амбицията на министерството на икономиката е да надскочим този индикатор. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на кръгла маса на тема “Нова икономическа криза в България – кога и защо?”, организирана от Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси. Във форума е взела участие и вицепремиерът Марияна Николова.

Борисов посочил, че икономическият растеж и през настоящата година ще бъде движен от потреблението, износа и инвестициите, но с по-голям акцент върху инвестициите. „Според последните предварителни данни на БНБ от преди седмица през 2018 г. преките чуждестранни инвестиции в България достигат 1 532.9 млн.евро, което е увеличение с над 10% спрямо предходната 2017 г., когато в страната са постъпили 1 389.6 млн.евро. Инвестициите в структурата на БВП ще имат вече все по-ключово значение, а прогнозата ни за тях  е за ръст от 9,5% в реално изражение през 2019 г.“, подчертал той.

Икономическият заместник-министър изтъкнал, че сред най-авторитетните източници споменаващи възможността за нова икономическа криза е Международния валутен фонд, като според неговия последен доклад глобална рецесия все още не е налице, но въпреки това в анализа допуска, че риска от спад в световния ръст се е увеличил. „Фондът посочва някои от основните фактори, застрашаващи растежа, като влошаване на глобалните финансови условия, съпроводено със спадането на цените на много ценни книжа в края на 2018 г., но оптимистичното е, че има частично възстановяване на пазарите от началото на тази година", допълнил Борисов. Според него данните за забавяне на икономическия растеж не означават криза или рецесия, а доближаване на пика на икономическия цикъл. България разполага с механизми и структурни политики, с които да преодолее предизвикателствата.

По думите му други ключови фактори, свързани с глобалната икономика са забавянето на ръста на китайската икономика, включително напрежението в търговската област със САЩ, протекционизмът, както и BREXIT.

„Това че страната ни е на трето място в ЕС по отношение на държавен дълг спрямо БВП, поддържането на финансова стабилност, както и повишения кредитен рейтинг на България от повечето Агенции дават основа за добри прогнози за ръста на икономиката ни“, подчертал икономическият заместник-министър и допълнил че тези три показателя показват, че в България има устойчивост и добра бизнес среда.

Лъчезар Борисов е казал още, че през изминалата 2018 г. икономическите показатели на евро-зоната също не са отчели добри показатели. „Към момента данните за икономическия ръст в Европа все още на са налични, но очакванията са че те ще са по-ниски в сравнение с 2017 г. За разлика от обстановката на глобално ниво, ситуацията в България има по-оптимистични перспективи, макар и в по-умерен план“, категоричен бил той. За Борисов е важно включването на страната в „преддверието“ на еврозоната, както и целенасочените политика за инвестиции и условия за инвестиции. Той посочил инвестициите в образование, в наука в човешки капитал, в техническа, социална и финансова инфраструктура, както и усилията за привличане на високотехнологични чужди инвестиции, които съвместно да трансформират българската икономика. Целта е с по-малко ресурси да създаваме по-големи нива на добавена стойност, растеж, респективно и благосъстояние за гражданите.

Имайки предвид отвореността на българската икономика към света и по-специално към страните-членки на ЕС, то икономическите процеси в България ще се влияят от инвестиционната активност и развитието на външната търговия в международен план, но мерки за справяне с евентуални негативни процеси трябва да бъдат взети при проява на ясни индикатори, че такова развитие ще настъпи, завършил Борисов.

Новата реалност показва икономически ръст под 3 % за България през 2019 г.


Доц. д-р Виктор Йоцов, Институт за икономически изследвания на БАН, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС и Юлиан Войнов, икономист, в предавеното Бизнес старт на телевизия Блумбърг България

В последно време прогнозите за развитието на българската икономика през 2019 г. бяха твърде разнопосочни. Част от анализаторите предвиждат забавяне на нейния ръст, като резултат от общите икономически предпоставки в Европа и доста сложната ситуация в еврозоната. Други предричат нейното благоприятно развитие и подем.

"Още от втората половина на миналата година икономическите агенции и финансови институции започнаха да коригират своите прогнози надолу. Голяма част от тези корекции са свързани с външния сектор, с глобалното забавяне на икономиката и с намаляването на търговските потоци. Търговските напрежения между САЩ и Китай няма как да не се отразят и върху търговските потоци. България като малка и отворена икономика също страда от това забавяне на търговските потоци. Данните от деветмесечието на миналата година са доста обезпокояващи. Намален е износа към трети страни, преди всичко към Турция, където има криза", припомни доц. Йоцов.

Той застъпи мнението, че още не е ясно дали състоянието на германската икономика предвещава рецесия или по-скоро навлизане в низходяща фаза на бизнес цикъла или се говори за предстояща криза. Има и такива мнения, че се задава финансова криза, но според него не е ясно още и предстои да видим.

Юлиан Войнов, икономист, се включи по темата в предаването "Бизнес старт" с мнение, основаващо се на последните данни от статистиката за германската икономика, за забавяне на промишленото производство. Според него най-вероятно става дума за навлизане на икономиката в цикъл на забавяне на развитието й, но подкрепи становището, че е рано да се говори за рецесия.

"Германската икономика е изключително свързана със случващото се в Китай. Голяма част от износа на страната е свързан с китайската икономика, а вече излезе прогнозата на Световната банка за очаквано забавяне на икономиката както на САЩ, така  и на Китай. Доколко ще влезем в рецесия не се знае още, но вече сме в низходящия тренд на икономическия цикъл", каза Войнов.

В Италия негативните новини са по-скоро в политическата сфера, а не в икономическата, посочи в коментара си доц. Йоцов. "Въпреки че по отношение на бюджета за 2019 г. ЕК има сериозни възражения, а това е малко странно, защото бюджетът си отговаряше на критериите на пакта за стабилност и растеж. Но от ЕК искаха да няма по-висок бюджетен дефицит. Няма пряка връзка между случващото се в Италия и българската икономика", каза доц. Йоцов.

Според икономиста Юлиан Войнов това, което е заложено в бюджета на България за 2019 г. е вече ясно, че няма да може да се изпълни. "Най вероятно ще стигнем до 3 % икономически ръст, а може да паднем и под 3 %, защото за миналата година очакваният ръст е от 3.2 %", каза в коментара си Войнов.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер