Банер

за цeнители > lifestyle


British Pullman английският Ориент eкспрес

С този дворец на колела от 20-те години на миналия век може да пътувате от Лондон до имението на Уинстън Чърчил

 

Достатъчно е да направите няколко крачки, да се качите на борда на British Pullman, и светът на реалното, който ви е заобикалял допреди миг, да изчезне, за да отстъпи място на друг свят, по-романтичен и дори вълшебен.

Той ви пренася в едни аристократични салони, издържани в стил арт деко, в които сервитьори в ливреи и с бели ръкавици поднасят отлежал Razzmatazz (холандски малинов ликьор) в кристални гарафи.

 

Това са оригиналните, но великолепно реставрирани вагони от 20-те години на миналия век, част от онзи British Pullman, създаден от легендарния американски изобретател и предприемач Джордж Мортимър Пулман.

 

Той искал да създаде дворец на колела и като че ли успял. Духът на епохата е запазен в изящните орнаменти върху ламперията, във фината мозайка по пода, в строгия dress code, ако щете, тъй като на борда на този влак джинсите са забранени.

 

Всеки от 11-те вагона има свое име., свой стил и своя история. Zena например е използван като декор на филма “Агата” с участието на Дъстин Хофман, Ванеса Редгрейв и Тимъти Далтън, докато Perseus е бил запазен единствено за членове на английското кралско семейство и гостуващи държавни глави.

 

Въобще събирането на оригиналните пулманови вагони се оказало доста трудна задача, отнела доста време и пари. Lone бил откупен през 1981 година от музей в Бирмингам, където бил изложен като експонат, до 1995 г. Vera играл ролята на градински фургон в Съфок, а Phoenix бил открит чак във френския град Лион, където е служел като вагон-ресторант.

 

Днес тези вагони са възвърнали оригиналния си блясък, превръщайки се в част от един от най-луксозните влакове в света. Сигурно си мислите, че цените са астрономически, и те определено не са ниски. (Все пак British Pullman е собственост на най-реномираната жп компания в света – Orient Express.)

 

Но в никакъв случай не са недостъпно високи. Срещу 265 паунда, колкото струва най-евтиният билет, получавате еднодневна екскурзия от Лондон до Чартуел Хауз, имението на Уинстън Чърчил в графство Кент, изискан обяд с шампанско на борда на влака и лека следобедна закуска с чай в Чартуел.

 

Толкова струват разходките и до замъка Лийдс и градините на Сисингхърст, докато за гурмани е предназначено друго пътешествие - The Dinner. Цената му е двойно по-висока (480 паунда), но не случайно наричат The Dinner, вагон-ресторанта на British Pullman, най-ексклузивното място за обяд или вечеря в Лондон.

 

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер