Банер

компании > публични компании


Европа дава рамо на жените мениджъри

Според европейска резолюция до 2020 г. 40 % от ръководните позиции в големите публични компании ще се заемат от нежния пол

Квоти за жени в топ мениджмънта на големите публични компании. Не е някаква шега, а предложение на Европейския парламент.

Според него през 2015 година 30 % от топ мениджмънт позициите в големи компании, качени на борсата, трябва да бъдат заети от жени. Тенденцията е до 2020 година нежните дами в управлението на фирмите да достигне 40 %.

 

Разбира се, това може да не стане доброволно. Тогава Европейският парламент предвижда нещата да се случат по силата на европейското законодатество, което трябва да бъде прието.

 

Статистиката показва, че до момента жените на директорски позиции в големи публични компании са 10 %. От тях главни изпълнителни директори са 3 %. Ако тези темпове на растеж в дамската кариера се запазят, ще трябва да минат 50 години за да се постигне съотношение 40 на 40 % между мъже и жени в управлението на фирмите.

 

Ето защо ЕП призовава Европейската комисия да изработи до 2012 година законодателни промени, които да гарантират на жените сериозно участие в управлението на големите публични компании.

 

Разбира се Европейският парламент прави важното уточнение, че заемането на ръководни постове ще се определя от уменията, квалификацията и опита на нежния пол.

 

Според проучвания, извършени от Европейската комисия, компаниите с по-голямо представителство на жени демонстрират по-добри търговски и финансови резултати.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер