Банер

за ценители > винен бизнес


Граф Стефан фон Найперг: Enira White 2018 е тероарно вино, което ще предизвиква, така както го прави червената Енира

Enira White 2018  – тракийската принцеса, в бяло, очарова гостите на изисканото парти в Ботаническата градина в София

Избата от долината на Бесите – Домейн Беса валей, родното място на обичаните вина с марка Enira, най-сетне има своята бяла принцеса. Enira White 2018 е дългоочакваното първо бяло вино на винарната в с. Огняново, обл. Пазарджик.

Enira White 2018 - дългоочакваното първо бяло вино на Домейн Беса валей, беше представено на изискано парти в Ботаническата градина в София. Граф Стефан фон Найперг от Бордо каза, че това ще бъде тероарно вино, което ще предизвиква, така както го прави червената Енира.

Проектът за бяла Enira започва през 2015 година със засаждането на лозето с три бели сорта от Франция – Русан, Марсан и Вионие, точно 14 години след старта на идеята за изграждане на класическо френско шато върху щедрата българска земя. В основата на тази идея са двама мъже, единият с визия в бъдещето, а другият с минало във виното: Карл Хаупман от Германия и граф Стефан фон Найперг от Бордо. Името избират заедно, заради древната история на тези земи, населявани навремето от тракийското племе Беси. Енира пък е тракийска принцеса от същото племе.

Домейн Беса валей днес е водещ производител на червени вина от класическите сортове на Бордо – Мерло, Каберне Совиньон, Сира и Пети Вердо. Първото бяло вино на избата от долината на Бесите е от бели сортове, типични за френската долина на река Рона, в точно съотношение 50% Марсан & 26% Русан & 24% Вионие.

На снимката от дясно на ляво: Ивайло Антонов, изпълнителен директор на Домейн Беса валей, съпругата му Виолета Антонова, Граф Стефан фон Найперг и Катерина Антонова - дъщерята на Ивайло Антонов, по време на изисканато парти в Ботаническата градина в София.

Без да изменя на стила и на останалите вина на домейна, то е плодово и комплексно, същевременно дълго, гъвкаво и елегантно.

Първата реколта на Enira White е брана на ръка, гроздето е внимателно сортирано още на лозето и след това във винарната, алкохолната ферментация е протекла при контролирана температура 14-16 ⁰C в продължение на 20 дни, след което между 3 и 6 месеца виното е лежало върху фините утайки с постоянен батонаж (френски термин от технологията на виното, който означава разбъркване на виното с утайката, с цел да се получи по-плътен вкус). Всеки от трите сорта в купажа е винифициран отделно. А резултатът? Просто го опитайте! - препоръчват от избата.

Повече за виното:


Искрящ, красив светло сламест цвят. Носът е елегантен със загатнати плодови нотки на круша и кайсия, мандарина и лайм. Докато Марсан носи свежест и текстура, Русан е гръбнакът на виното, а величественото Вионие добавя аромати и финес в този бленд. Заоблено и сочно тяло с фина свежест и средно дълъг финал.

Повече за тероара на Домейн Беса валей:


Избата е разположена сред варовикови хълмове между Родопите и река Марица. Климатът е континентален, с горещо лято и студена зима.  Долината е отворена само от запад и изток, което дава възможност на свежите въздушни потоци да навлизат свободно и лозята да са винаги добре проветрени. Почвата в долината е глинесто-песъчлива и глинесто-камениста, примесена с варовик. Варовитата скала e само на половин метър под почвения слой.

Граф Стефан фон Найперг за тероара:


“Грешка, която е била правена в миналото, е, че големите лозови масиви в България са създавани в равнините, а е известно, че големите вина се раждат в лозя, които виреят на ограничени, пресечени и сурови терени. Гроздето е чудесен плод, но ако няма концентрация на цвят и аромат, никога няма да получите добро вино. Или с други думи ако нямате отлично грозде никога няма да направите велико вино.”

Официален дистрибутор на вината на Домейн Беса валей в България единствено е фирма Авенди ООД. Телефон за контакти: 02/9731181; 0885514193.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер