експорт > пазари


България изнася за Узбекистан медикаменти, козметика, машини и апарати

За първите пет месеца на 2019 г. двустранният стокообмен между двеге страни се е увеличил със 7,3%, спрямо същия период за 2018 г. и е достигнал 8,4 млн. щ.д.

Министър Емил Караниколов е обсъдил засилване на икономическото сътрудничество с вицепремиера на Узбекистан

България и Узбекистан ще активизират икономическото си сътрудничество в сферата на търговията и инвестициите. Това e станало ясно  по време на среща в София на министъра на икономиката Емил Караниколов с Ельор Ганиев, заместник министър-председател на Узбекистан, съобщава икономическото министерство.

Икономическият министър посочил, че за първите пет месеца на 2019 г. двустранният стокообмен се е увеличил с 7,3%, спрямо същия период за 2018 г. и е достигнал 8,4 млн. щ.д. Двамата са подчертали, че  сегашното състояние на икономическите връзки е под възможностите и икономическия потенциал на двете страни.

Караниколов изтъкнал, че търговията между България и Узбекистан през последните години се характеризира със значителен превес на българския износ, съставен от промишлени стоки, като медикаменти, козметика, машини и апарати. По думите му българската страна ще окаже подкрепа по всебхватното споразумение на Узбукистен с ЕС, както и за членството в СТО.

Двамата са се договорили за  разширяване на взаимодействието между предприемаческите организации от двете страни, с цел оказване по-активно съдействие на заинтересованите производители и износители при търсенето на партньори, установяването на делови контакти, взаимното информиране за търсени и предлагани стоки. Българската страна и Узбекистан ще предприемат и повече инициативи за представянето на експортните възможности на двете страни и подпомагане на деловите контакти чрез съвместно участие в изложби, бизнес форуми, бизнес делегации, презентации и др., както и за партньорство в иновациите.

Информация в аванс, полезна за бизнеса

Узбекистан заема четвъртото място по големина на запаси на злато в света. В страната се добива 80 тона злато годишно, седмо място в света. Медните находища на Узбекистан се нареждат на десето място в света и е на дванадесето място по находища на уран. Производството на уран в страната се нарежда на седмо място в световен мащаб. Узбекската национална газова компания „Узбекнефтегаз“ се нарежда на 11-то място в света по производство на природен газ с годишна продукция от 60 до 70 милиарда m³. В страната има значителни неизползвани запаси от петрол и газ: в Узбекистан има 194 находища на въглеводороди, от които 98 кондензатни и природни газови и 96 газокондензатни.

Най-големите корпорации, участващи в енергийния сектор на Узбекистан, са Китайската национална петролна корпорация (CNPC), Петронас, Корейската национална петролна корпорация, Газпром, Лукойл и Узбекнефтегаз.

Узбекистан е седмия по големина производител в света и петият най-голям износител на памук.

Според прогнозите на глобалната банка HSBC, Узбекистан се очаква да бъде една от най-бързо развиващите се икономики в света (топ 26) през следващите десетилетия.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер