експорт > пазари


Българският износ за Саудитска Арабия се увеличава с над 60 % за първите шест месеца на 2019 г.

Зам.-министър Лилия Иванова: Данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции

„Нашето законодателство предвижда и редица насърчителни мерки за инвеститори, а стратегическото географско местоположение на България ни прави основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия“, отбелязала още Иванова.

Само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60% спрямо същия период за 2018 г. и достига 24.9 млн. щ. д. Това е заявила заместник – министърът на икономиката Лилия Иванова, открила Българо-саудитски бизнес форум в София, съобщава икономическото министерство. В събитието, което се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ са взели участие представители на над 80 компании от двете страни от секторите информационни технологии, хранително-вкусова промишленост, земеделска промишленост, както и туристическият сектор.

Саудитската бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на Саудитския фонд за развитие е на посещение в България, за да проучи възможностите за инвестиции и да активизира сътрудничеството по линия на малките и средни предприятия от двете страни. Икономическият  заместник-министър се е срещнал с ръководителя на делегацията д-р Сами бин Абдула ал Абиди, председател на Съвета на саудитските камари, с когото са обсъдили възможностите за сътрудничество по линия на инвестициите и на засилване на търговията.

Двамата са се обединиха, че целта на тези форуми е увеличаване на взаимния стокообмен, който не съответства на възможностите на двете страни и през последното десетилетие се движи около 100 млн. щатски долара, както и че откриването на българско посолство в Рияд в края на октомври ще благоприятства икономическото сътрудничество.

Лилия Иванова подчертала, че са стартирани преговорите за сключване на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между Република България и Кралство Саудитска Арабия, както и  институционализирането на смесена комисия по икономическите въпроси между двете страни, като се очаква тя да се утвърди като форум за оперативен диалог в сферата на икономиката.

По думите й данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции. „Нашето законодателство предвижда и редица насърчителни мерки за инвеститори, а стратегическото географско местоположение на България ни прави основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия“, допълнила тя.

Д-р Сами бин Абдула ал Абиди изтъкнал, че страната ни предлага добри инвестиционни възможности, а настоящият бизнес форум е доказателство за интереса на саудитските компании към България.

Информация в аванс, полезна за бизнеса

Основа на икономиката Кралство Саудитска Арабия е нефтът, запасите от който са 35,8 млрд. т. (първо място в света), добиват се 430 млн. т., от които 390 млн. т. се изнасят. Развиват се нефтопреработваща и химическа промишленост, строителна, металообработваща, текстилна, целулозно-хартиена, хранително-вкусова, златарска и др.

Селско стопанство – влагат се големи субсидии и се осигуряват изцяло нуждите на населението с основните хранителни продукти. Произвежда се пшеница (2 млн. т. годишно), плодове, пилешко месо, яйца и др.

Правителството също така развива телекомуникационната и електрическа индустрия.

Саудитска Арабия е една от най – бързо развиващите се държави. Планира се през 2020 година да бъдат завършени т.нар. „икономически градове“. С построяването на тези градове се очаква доходите на глава от населението да нараснат до $33 500. Градовете ще бъдат пръснати из различни краища на страната, за да се развива местния поминък.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер