експорт > пазари


За януари - септември износът на България е близо 42 млрд. лв, като нараства с 4,1% в сравнение с този период през 2018 г.

Лъчезар Борисов, заместник – министър на икономиката: България се намира в най-силния си период по отношение на износа

„Наскоро беше поставено началото на т.нар. Ескпортен хъб, създаден чрез взаимодействието на държавата и бизнеса, който ще заработи през 2020 г. Благодарение на него българските предприемачи ще търсят и намират път към международни пазари“, обяви Лъчезар Борисов.България се намира в най-силния си период по отношение на износа. По данни на БНБ за януари - септември износът е близо 42 млрд. лв, като нараства с 4,1% в сравнение с този период през 2018 г. С тези думи зам.-министър Лъчезар Борисов откри седмото издание на годишните награди „Експортьор на годината“, които за поредна година преминаха под патронажа на Министерството на икономиката.

По думите му данните показват положителните тенденции, в които се движи българската икономика, доказателство за което са редицата икономически рекорди, които страната ни регистрира. На първо място това е високият кредитен рейтинг, който България получи и който е без конкурент на Балканите. На второ място това е 3-та позиция на страната ни в Европейския съюз по финансова стабилност. В допълнение на това са и прогнозните данни за икономически растеж от 3,3 %, потреблението, което ще нарасне в реално изражение в структурата на БВП с 5,2% и инвестициите, които ще се повишат с около 3,9%.

Наградата за Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2018 г. отиде при Булмашинъри Ентерпрайсис ООД. Сергей Цветарски (вдясно), председател на Националния статистически институт връчи наградата на Емил Райчев, заместник - управител на компанията.

Всички тези показатели дават сигурност в бизнеса и са индикатор за още по-динамични експортни данни.

В заключение той напомни, че наскоро беше поставено началото на т.нар. Ескпортен хъб, създаден чрез взаимодействието на държавата и бизнеса,  който ще заработи през 2020 г.  „България вече има своето пространство, в което българските предприемачи ще търсят и намират път към международни пазари. Вярвам, че по този начин мрежата от контакти не само ще нарасне, но и ще улесни достъпа до нови пазари, ще разшири гамата от възможности и ще изгради полезна информационна пазарна мрежа, целяща задълбочаването на двустранната търговия“, допълни икономическият заместник – министър.

Той връчи Голямата награда „Експортьор на годината за най-големи приходи от експорт за 2018 г.“ на фирма Гопет Транс ЕООД.

Подкрепата за малките и средни фирми – кауза за exporter.bg


„Уважаеми г-н зам.-министър, уважаеми г-н председател на Националния статистически институт, г-н изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане, г-н изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малкия и среден бизнес, ваши превъзходителства, уважаеми дами и господа,

В сектор „Добив на въглища, метални руди, неметални материали и суровини“ Йоргос Диамантопулос (вдясно), управляващ директор на Дионисомарбле България ЕООД, получи приза „Експортьор на годината“ от Д-р Бойко Таков - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Тази вечер exporter.bg, сайтът на успелите в експортния бизнес, ще награди най-успешните малки и средни фирми в експорта за 2018 г.

Конкурсът “Експортьор на годината” се провежда за седма поредна година. Желанието ни бе да отдадем заслужено внимание на българския малък и среден експортен бизнес. Можем да кажем, че това вече е една традиция.

В лицето на сайта Exporter.bg малките и средни експортно ориентирани фирми намериха своя медийна трибуна, която се развива и превръща във фактор в медийното пространство“, отбеляза в обръщението си към гостите на събитието Димитър Дженев, главен редактор на exporter.bg.

„Както знаете, създадохме Клуб на експортьора и броят на неговите членове непрекъснато расте. От 2015 г., със съдействието на Министерството на икономиката ние организираме за него работни срещи с търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ). Така между фирмите от Клуба и нашите търговски посланици в чужбина се осъществяват директни контакти и обмен на информация за пазарите в страните от Европейския съюз и извън него.

В сектор „Производство на машини и оборудване с общо и специално предназначение Боян Кусаров, търговски директор на Данфос ЕООД и Евгения Миланова - мениджър производствено планиране на компанията (в средата), получиха приза „Експортьор на годината“ от Доц. Д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Тази година направихме много важна стъпка. Създадохме Българска експортна асоциация. Клубът вече е нейно ядро. Ще оставим делата да говорят за това, което ще направи асоциацията“, каза още Дженев.

И допълни: „Първото ни дело е, че ще дарим карти с годишен абонамент за Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на ученици и учители от Националната природоматематическа гимназия. А второто дело е, че ще подкрепим финансово участието на ученици от гимназията в международни олимпиади, където те се представят страхотно и радват цяла България.

Другите дела ще бъда свързани с посещения на фирми от Асоциацията до интересни бизнес дестинации, които ще се осъществат със съдействието на търговските ни представители в тези страни и добрите ни лични бизнес контакти, които имаме там“.

В сектор „Производство на хранителни продукти и напитки“ Цветелина Николова, управляващ директор на винарските изби Катаржина Естейт, Белица Уайнъри и Кончерто Уайнъри, връчи приза „Експортьор на годината“ на победителите от Клас Олио АД.

Главният редактор на exporter.bg благодари на фирма Актив, независим член на Geneva Group International, изготвила класациите и на Националния статистически институт, който ги е проверил.

Димитър Дженев изказа специална благодарност на Министерството на икономиката за това, че за седма поредна година е партньор на събитието и за това, че подкрепя инициативите на exporter.bg, както и на спонсорите - Българската агенция за експортно застраховане и Онкор ООД.

Той благодари на партньорите от изба Орбелия, изба Беса Валей, изба Братанови, изба Брестовица, Голямо Враново Инвест, Дил Адвайзъри, Юротим и Италианската търговска камара в България и добави:

В сектор „Производство на текстил и изделия от текстил, без облекло“ Минко Пиндев, управляващ мениджър на Рожее Ванден Берхе БГ ЕАД (вдясно),  получи приза „Експортьор на годината“ от инж. Емил Шаранков, изпълнителен директор на ВМВ Метал, един от големите металурзи в България и дългогодишен директор на Стомана-Перник.

„Сърдечно благодарим на Доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека «Св. св. Кирил и Методий», за това че ни предостави възможността да проведем това събитие на едно толкова духовно място“.

След което даде думата на Лъчезар Борисов, заместник - министър на икономиката, да приветства гостите на събитието.

Виртуозът


Преди за започне официалната церемония по награждването на най-добрите експортьори от малкия и средния бизнес, гостите се насладиха на прекрасното изпълнение на цигулка на маестро Дориан Бенедикт Молхов.

Кой е маестро Молхов“? Завършил консерваторията в Лозана, Швейцария. Получава първа награда - цигулка Виртуозите и магистърска степен - дирижиране.

В сектор „Производство на почистващи, миещи, тоалетни и козметични препарати“ Сашо Чакалски, член на Надзорния съвет на Топлофикация – София и дългогодишен приятел на Exporter.bg, връчи приза „Експортьор на годината“ на победителите от Рубелла Бюти АД. Наградата получи Светослав Узунов, търговски директор на компанията (вдясно).

Участва в много концерти като солист, диригент и камерен музикант в Германия, Франция, Швейцария, Дания, Люксембург и Австрия.

Понастоящем е помощник концертмайстор в Националния музикателен театър "Стефан Македонски" - София и диригент на Виенска оперетна сцена  - " Хайнц Хелберг", с която продължава да концертира в цяла Европа.

В хода на вечерта гостите на вечерта останаха очаровани от още две негови проникновени изпълнения.

Официалните гости


- Лъчезар Борисов, заместник министър на икономиката;

- Сергей Цветарски – председател на Националния статистически институт;

- Панайот Филипов – изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане;

- Момчил Ройнев, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане;

- Д-р Бойко Таков  – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия;

- Доц. Д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ;

- Ли Дзиенрън, търговски представител на Китай в България;

- Роза Кузмано, главен секретар на Италианската търговска камара в България;

Кой на кого връчи награда


Голямата награда за Най-големи приходи от експорт през 2018 г. спечели фирма Гопет Транс ЕООД. Рая Рендакова, заместник - търговски директор на компанията получи ценния приз от Лъчезар Борисов, заместник - министър на икономиката. 

Наградата за Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2018 г. отиде при Булмашинъри Ентерпрайсис ООД. Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт връчи наградата на Емил Райчев, заместник - управител на компанията.

Носител на наградата „Експортьор на годината“ за Устойчивост на развитие стана АПС - Трейдинг ООД. Те получиха своя приз от Момчил Ройнев, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) ЕАД.

В сектор „Добив на въглища, метални руди, неметални материали и суровини“ Йоргос Диамантопулос, управляващ директор на Дионисомарбле България ЕООД, получи приза „Експортьор на годината“ от Д-р Бойко Таков - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

В сектор „Производство на лекарствени вещества и продукти“ Росен Георгиев (вдясно) и Явор Костов (в средата), прокуристи на компанията победител Джи И Фармасютикълс ООД, получиха приза „Експортьор на годината“ от Стефан Стайков, известен български икономист и експерт.

В сектор „Производство на основни метали“ Роза Кузмано, главен секретар на Италианската търговска камара в България връчи приза „Експортьор на годината“ на компанията победител - МГ Аноди Интернешънъл АД.

В сектор „Производство на машини и оборудване с общо и специално предназначение победителите от Данфос ЕООД получи приза „Експортьор на годината“ от Доц. Д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ .

В сектор „Производство на хранителни продукти и напитки“ Цветелина Николова, управляващ директор на винарските изби Катаржина Естейт, Белица Уайнъри и Кончерто Уайнъри, връчи приза „Експортьор на годината“ на победителите от Клас Олио АД.

В сектор „Производство на текстил и изделия от текстил, без облекло“ Минко Пиндев, управляващ мениджър на Рожее Ванден Берхе БГ ЕАД,  получи приза „Експортьор на годината“ от инж. Емил Шаранков, изпълнителен директор на ВМВ Метал, един от големите металурзи в България и дългогодишен директор на Стомана-Перник.

В сектор „Производство на почистващи, миещи, тоалетни и козметични препарати“ Сашо Чакалски, член на Надзорния съвет на Топлофикация – София и дългогодишен приятел на Exporter.bg, връчи приза „Експортьор на годината“ на победителите от Рубелла Бюти АД. Наградата получи Светослав Узунов, търговски директор на компанията.

В сектор „Производство на основни метали“ призът „Експортьор на годината“ отиде при - МГ Аноди Интернешънъл АД. Инж. Пенчо Пенчев, мениджър продажби на компанията и Десислава Кънева - главен счетоводител (вдясно), получиха наградата от Роза Кузмано, главен секретар на Италианската търговска камара в България.

В сектор „Производство на лекарствени вещества и продукти“ Росен Георгиев и Явор Костов, прокуристи на компанията победител Джи И Фармасютикълс ООД, получиха приза „Експортьор на годината“ от Стефан Стайков, известен български икономист и експерт.

В сектор „Сухопътен, Воден и Въздушен транспорт, складиране на товари и спомагателни дейности в транспорта“ Ивайло Антонов, изпълнителен директор на Винарска изба Беса Валей, връчи наградата „Експортьор на годината“ на Гопет Транс ЕООД;

Патронът


Патрон на събитието за седма поредна година бе Министерството на икономиката

Спонсорите


Спонсори на събитието бяха Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) ЕАД и Онкор ООД.

Горе на снимката: Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg (вляво) и Лъчезар Борисов, заместник – министър на икономиката

 

Снимки: Божидар Марков и Антон Марков

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер