експорт > пазари


Българският износ за Бавария надхвърля 1 млрд. евро

Министър Никола Стоянов: Това е рекорд в двустранния стокообмен

Бавария е водещ инвестиционен партньор на България с редица успешни примери в областта на машиностроенето, производството на компоненти за автомобилната индустрия, ИКТ и др.

Износът на български стоки за федерална провинция Бавария през 2021 г. надхвърли 1 млрд. евро, което е рекорд в двустранния стокообмен.Това е било подчертано по време на среща между министъра на икономиката и индустрията на България Никола Стоянов и държавния министър по федералните въпроси и медиите и началник на Баварската държавна канцелария Флориан Херман, съобщава сайта на министерството.

По време на разговора държавният министър Флориан Херман споделил задоволство от традиционно отличното партньорство между България и Бавария на икономическо и политическо равнище. Бавария е водещ инвестиционен партньор на България с редица успешни примери в областта на машиностроенето, производството на компоненти за автомобилната индустрия, ИКТ и др. „Добрите резултати, които отчитаме ни амбицират да постигаме още по-високи цели в търговско-икономическите ни отношения“, подчертал министър Стоянов. Той запознал германския си колега с предстоящите му срещи с потенциални инвеститори от Бавария като двамата са се договорили да насърчават инвестиционните процеси на федерално и държавно ниво. “Страната ни се стреми да привлича не просто нови инвестиции, а такива, които ще дадат добавена стойност за икономиката ни, ще стимулират ръста на доходите и уменията на служителите“, обяснил Никола Стоянов.

България и Бавария да обменят опит в областта на информационните и комуникационните технологии, е било договорено по време на срещата. Бавария, като водещата германска провинция в областта на иновациите и високите технологии, през 2019 г. обяви инвестиционен план, озаглавен „Hightech Agenda Bayern“, посредством който провинцията инвестира бюджет от близо 3.5 млрд. евро в създаването на центрове по компетенции. Те се ситуират в различни баварски градове с фокус развитието на елементи на високите технологии - изкуствен интелект, чисти технологии, квантови компютри, космически технологии, подкрепа на стартиращи предприятия и др. Центровете ще работят за създаването на иновации, предназначени за индустрията и бизнеса. Двамата министри са се обединили около тезата, че успешният опит на Бавария в областта на осъществяване на връзката наука-бизнес би могъл да бъде заимстван в България по линия на създаване на нови партньорства с Българската академия на науките, университетите и бизнеса.

„България получи сериозно внимание на най-голямата конференция за предприемачество, иновации, ИТ и дигитализация, която се провежда в Мюнхен – „Bits&Pretzels“, именно заради подготвените си кадри и постигнатите резултати в сектора“, подчертал министър Стоянов. По думите му страната ни може да предложи много не само като дестинация за инвестиции, но и при партньорство между български и баварски компании в областта на ИКТ сектора, иновациите и дигитализацията. „България и Бавария могат да си партнират при насърчаване на тези бизнес контакти, особено с оглед поредицата от кризи, пред които сме изправени“, казал още българският министър.

Приоритет за министър Стоянов е и максимално бързото активизиране на постоянната междуправителствена комисия България-Бавария, която да ускори партнирането между Бавария и България в сферите от взаимен интерес. Интерес представлява потенциалното партниране между български и баварски компании в общи наднационални проекти на ЕС ниво, станало ясно още по време на разговора.

На срещата, която се е провела в Баварската държавна канцелария в Мюнхен, са присъствали още генералният консул на РБ в Мюнхен Драгомир Димитров и ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси-Мюнхен Стефан Йонков.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер