политика > бизнес среда


БРИКС дава валутен отпор на долара

Очаква групата на петте да подпише договор за взаимно отпускане на кредити в национални валути

 

Страните от БРИКС ще разширят използването на своите национални валути във взаимната търговия

Петте държави от групата БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР, са решили да намалят използването на долари и да разширят използването във взаимната търговия на своите национални валути, съобщи ИТАР – ТААС.

 

Договорът за взаимно отпускане на кредити в национални валути се очаква да бъде подписан на 29 март в Делхи по време на предстоящата среща на върха на БРИКС.

Инициатор на тази стъпка е Китай. Банката за развитие в Пекин ще предложи на останалите страни в групата големи кредити в юани и е готова да приеме техните валути за финансирането на търговските операции.


Очаква се, че договорът на БРИКС за разширяването на използването на национални валути във външнотърговските операции ще бъде подписан в рамките на форума в Делхи от представители на водещите национални банки.

"Договорът на БРИКС за създаване на кредитни линии в национални валути е още една стъпка за отдалечаване от американския долар. Тя също така отразява съмнението на бързоразвиващите се страни в изказванията на САЩ, че няма да допуснат обезценяването на долара при разрешаването на проблема със своя държавен дефицит", отбелязва и световният финансов флагман “Файненшъл Таймс”.

 

В Делхи ще бъде разгледана и идеята на Индия да бъде създадена банка, която да финансира проектите за развитие на страните от БРИКС.

 

Според прогноза на Международния валутен фонд през 2012 година Бразилия ще има ръст на БВП от 3 %, Русия – 3,3 %, Индия – 7 %, Китай – 8,2 % и ЮАР – 2,5 %.

 

От Goldman Sachs прогнозират през 2012 година ръст на БВП в БРИКС от 7,1 %. Според банката най-нисък ръст ще отбележи Русия – 3,9 %.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер