експорт > пазари


Има сериозен потенциал за увеличение на стокообмена между България и Р Корея

Министър Лъчезар Борисов: България е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти, особено в областта на „зеления“ сектор, енергийната ефективност, автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства

Министерството на икономиката придава приоритетно значение на търговските взаимоотношения с Р Корея, като значим потенциал за сътрудничество и привличане на инвестиции имат още преработващата промишленост, инфраструктурното строителство и енергетиката.

България придава приоритетно значение на развитието на търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество с Р Корея чрез привличане на преки южнокорейски инвестиции, увеличаване и балансиране на стокообмена и развитие на сътрудничеството в областта на информационните и комуникационните технологии. Това е заявил министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на срещата си с корейския посланик Н.Пр. Джон Джин-Кю. На срещата са присъствали и двамата зам.-министри на икономиката Яна Топалова и Стамен Янев, съобщава икономическото министерство.

Двете страни са се обединили около мнението, че има сериозен потенциал за увеличение на стокообмена и са дискутирали възможни конкретни стъпки и проекти, които да дадат нов тласък на търговско-икономическите ни връзки. Министър Борисов подчертал, че България е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти, особено в областта на „зеления“ сектор, енергийната ефективност, автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства. Значим потенциал за сътрудничество и привличане на инвестиции имат преработващата промишленост, инфраструктурното строителство и енергетиката. По думите на икономическия министър, въпреки пандемията България запазва относително добра позиция в областта на промишлеността и ИКТ сектора. Той подчертал също, че страната ни се нарежда в топ 4 по най-нисък спад на БВП в рамките на Европейския съюз, което още веднъж доказва, че тя е сигурен и надежден бизнес партньор.

Министър Борисов също така изразил задоволство от сътрудничеството между двете страни за овладяването на пандемията, от обмена на опит и най-добри практики и е благодарил на корейската страна за оказаното съдействие за закупуване на медицински изделия за борба срещу COVID-19. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер