експорт > пазари


Има сериозен потенциал за увеличение на стокообмена между България и Р Корея

Министър Лъчезар Борисов: България е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти, особено в областта на „зеления“ сектор, енергийната ефективност, автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства

Министерството на икономиката придава приоритетно значение на търговските взаимоотношения с Р Корея, като значим потенциал за сътрудничество и привличане на инвестиции имат още преработващата промишленост, инфраструктурното строителство и енергетиката.

България придава приоритетно значение на развитието на търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество с Р Корея чрез привличане на преки южнокорейски инвестиции, увеличаване и балансиране на стокообмена и развитие на сътрудничеството в областта на информационните и комуникационните технологии. Това е заявил министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на срещата си с корейския посланик Н.Пр. Джон Джин-Кю. На срещата са присъствали и двамата зам.-министри на икономиката Яна Топалова и Стамен Янев, съобщава икономическото министерство.

Двете страни са се обединили около мнението, че има сериозен потенциал за увеличение на стокообмена и са дискутирали възможни конкретни стъпки и проекти, които да дадат нов тласък на търговско-икономическите ни връзки. Министър Борисов подчертал, че България е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти, особено в областта на „зеления“ сектор, енергийната ефективност, автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства. Значим потенциал за сътрудничество и привличане на инвестиции имат преработващата промишленост, инфраструктурното строителство и енергетиката. По думите на икономическия министър, въпреки пандемията България запазва относително добра позиция в областта на промишлеността и ИКТ сектора. Той подчертал също, че страната ни се нарежда в топ 4 по най-нисък спад на БВП в рамките на Европейския съюз, което още веднъж доказва, че тя е сигурен и надежден бизнес партньор.

Министър Борисов също така изразил задоволство от сътрудничеството между двете страни за овладяването на пандемията, от обмена на опит и най-добри практики и е благодарил на корейската страна за оказаното съдействие за закупуване на медицински изделия за борба срещу COVID-19. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер