експорт > международни изложения


Винарна Стоби впечатли с вината си на две изложения - Балканския винен фестивал в София и Августиада в Стара Загора

В конкурсната част на Балканския винен фестивал, проведен в Белград (9-11 септември), и десетте вина, с които винарна Стоби участва, получиха 10 награди – 3 златни медала, 4 сребърни и 2 бронзови

На  Августиада в Стара Загора най-голямо внимание привлече известният автохтонен сорт Вранец, който освен като сортово вино, можеше да бъде опитан и в различни купажни вина. Неслучайно журито отличи именно вина от този сорт със златен медал - Веритас Специална Резерва Барик, 2017, както и Аминта Специална Резерва Барик, реколти 2015 и 2017 – купажи от сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Вранец.

Винарна Стоби от Северна Македония се представи изключително успешно на Деветия The Balkans International Wine Competition (BIWC) 2020 в София и на Фестивала на виното и културното наследство Августиада в Стара Загора. Вината на винарната, които са с изключително добро съотношение качество – цена, се доставят в България от Юротим ООД, партньор и ексклузивен представител на Стоби у нас. Юротим ООД участва за девета поредна година в изложението „Балкански винен фестивал“ и за шеста поредна година на фестивала на виното в Стара Загора.

Вината на Стоби са с изключително добро съотношение качество – цена. Затова успешно се продават на пазара и печелят много награди на всички престижни международни конкурси и изложения.

В конкурсната част на Балканския винен фестивал, проведен в Белград, Сърбия (9-11 септември), и десетте вина, с които винарна Стоби участва, получиха 10 награди – 3 златни медала, 4 сребърни и 2 бронзови.

 

Отличниците


Златни медали:

Веритас Специална резерва 2017 (сорт Вранец)
Аминта Специална резерва 2017 (сортове Вранец, Каберне Совиньон и Мерло)
Аминта Специална резерва 2015 (сортове Вранец, Каберне Совиньон и Мерло)

Сребърни медали:

Веритас Специална резерва 2016 (сорт Вранец)
Аура Специална резерва 2016 (сорт Сира)
Аксиос Специална резерва 2015 (сорт Мерло)
Стоби Куве 2019 (сортове Жуплянка, Шардоне и Ркацители)

Бронзови медали:

Розе Алегро 2019 (сорт Сира)
Ркацители 2019
Ркацители 2018

Екипът на Юротим ООД, партньор и изключителен представител на Стоби за България (от ляво на дясно): Динко Христов - търговски директор на Юротим ООД, Евелина Костадинова и Десислава Томова. Те винаги са привличали на щанда на винарната познавачи и ценители на хубавото вино.

Освен вината, които взеха участие в конкурсната част, тази година посетителите на Балканския винен фестивал, а и тези на Августиада в Стара Загора, имаха възможност да опитат почти цялата останала гама от червени, бели и розе вина на Стоби, съобщиха за exporter.bg от винарната.

Най-голямо внимание привлече известният автохтонен сорт Вранец, който освен като сортово вино, можеше да бъде опитан и в различни купажни вина. Неслучайно журито отличи именно вина от този сорт със златен медал - Веритас Специална Резерва Барик, 2017, както и Аминта Специална Резерва Барик, реколти 2015 и 2017 – купажи от сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Вранец.

От белите вина награда получи класическото вино Ркацители – сортово вино от едноименния грузински сорт.

Още за вината отличници


Веритас Специална Резерва Барик - Виното разкрива прекрасния  автохтонен сорт Вранец. Интензивно, почти черно на цвят, Вранец Веритас отразява същността на регион Тиквеш - топъл, плодороден и пленителен. Концентрираните аромати на боровинка и черна череша се комбинират с пикантността на славонските дъбови бъчви, които се използват за зреене на виното. Фината танинова структура, комбинирана с мощната концентрация, създава вино, идеално за стареене. За производството на една бутилка вино е необходимо около килограм и половина грозде.

Аминта Специална Резерва Барик
-  Плътно и могъщо, със завладяващи лилави нюанси, местният сорт Вранец осигурява гръбнака на това вино. Добавянето на Мерло и Каберне Совиньон към блендата обогатява вкуса. Създава се перфектна хармония от силата на Вранеца, елегантността и мекотата на Мерлото и деликатното Каберне Совиньон. Всеки сорт отлежава за 18 месеца във френски дъбови бъчви поотделно, произвеждайки вино с интензивен, тъмно рубинен цвят и аромати на боровинка, слива и подправки. Елегантност, съчетана с топлина и щедрост от южните пейзажи.

Ркацители - Бяло сухо вино с приятен жълто-зелен цвят и специфичен аромат на круша, лимон, мед и дискретен привкус на липов цвят. Вкусът е мек и дълготраен, със свежа кисела жилка на финала.

(Вината на винарната, които са с изключително добро съотношение качество – цена, се доставят в България от Юротим ООД, партньор и ексклузивен представител на Стоби у нас)

Димитър Дженев

Снимки: Божидар Марков


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер