финанси > инвестиции


БНБ: Инвестициите от Турция в България са близо 1 млрд. евро

Зам.-министър Яна Топалова: Въпреки пандемията само за тази година те са над 20 млн. евро

"Съществува потенциал за реализиране на инвестиционни проекти и коопериране между български и турски компании в автомобилната промишленост, електротехниката и електрониката, машиностроенето, транспорта и логистиката, информационните технологии, текстилна и химическа промишленост, както и хранително-вкусовата промишленост", отбелязва Яна Топалова по време на българо-турски онлайн бизнес и инвестиционен форум.

През последните години Република Турция е сред първите 10 държави - източници на преки чуждестранни инвестиции в България. По данни на БНБ инвестициите от Турция са близо 1 млрд. евро. Въпреки пандемията само за тази година те са над 20 млн. евро. Това е заявила заместник-министърът на икономиката Яна Топалова при откриването на българо-турски онлайн бизнес и инвестиционен форум, с участието на над 100 компании от двете страни. Събитието е организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ и Съвета за външноикономически връзки на Република Турция /DEIK/, съобщава икономическото министерство.

Икономическият заместник министър изтъкнал, че въпреки трудния за всички икономики момент Турция остава един от водещите стратегически икономически партньори на България. „Неминуемо пандемията оказа влияние и за периода януари-септември на 2020 г. Стокообменът между двете страни, според нашата статистика, възлиза на  3,175 млрд. евро, което е спад от близо 11%“, посочила тя.

По думите й с цел преодоляване на негативните последици от пандемията трябва да се положат съвместни усилия за намиране на нови възможности за сътрудничество в области от взаимен интерес. „Съществува потенциал за реализиране на инвестиционни проекти и коопериране между български и турски компании в автомобилната промишленост, електротехниката и електрониката, машиностроенето, транспорта и логистиката, информационните технологии, текстилна и химическа промишленост, както и хранително-вкусовата промишленост“, допълнила Топалова.

Тя подчертала, че българските и турските компании могат да си сътрудничат и чрез създаване на смесени предприятия и съвместното излизане на трети пазари, включително и по линия на производство и доставка на медицински предпазни и защитни средства и оборудване.

Турският заместник – министър на търговията Гунджа Йълмаз Батур изтъкнала от своя страна, че двете страни имат голям потенциал, както при търговията, така и в сферата на инвестициите.

Участие във форума са взели още представители на Българската агенция за инвестиции, на Националната компания индустриални зони и др. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер