бизнес > пазар на труда


Проучване: Над две трети от служителите в българските компании имат възможност да продължат работа от вкъщи между 2 и 4 дни в седмицата

79% от фирмите смятат, че бъдещият начин на управление ще бъде хибриден – комбинация от работа на живо (лице в лице) и от разстояние (дигитално), сочи още проучването на Leadership Support - част от немски консорциум с над 30-годишен международен опит в иновативното развиване на мениджъри, екипи и бизнеси

Изследването сочи, че една трета от мениджърите притежават основни умения за управление във виртуална среда, а резултатите потвърждават тенденцията за ускоряване на дигитализацията в голяма част от бизнес секторите.

Над две трети от служителите в българските компании имат възможност да продължат работа от вкъщи между 2 и 4 дни в седмицата, а 79% от фирмите смятат, че бъдещият начин на управление ще бъде хибриден – комбинация от работа на живо (лице в лице) и от разстояние (дигитално). Това сочат резултатите от второто проучване на Leadership Support на тема: „Как се справя Вашата организация с предизвикателствата на Корона пандемията?“. Изследването се e провело през ноември и декември 2020 г. и в него са се включили 250 български компании от 13 сектора.

Резултатите потвърждават тенденцията за ускоряване на дигитализацията в голяма част от бизнес секторите. Над 88 % от компаниите споделят, че голямата трансформация е настъпила вследствие на използването на нови дигитални инструменти за сътрудничество и комуникация с поставен акцент върху непрекъснатата обмяна на опит и обратна връзка в дигиталното работно пространство.

Въпреки предизвикателствата, които срещат при работата от разстояние, повече от половината компании се справят с извънредната ситуация по-добре от първоначално очакваното. При 62% от компаниите служителите са постигнали по-добър баланс между професионалния и личния живот. Близо 80% от организациите отбелязват, че продуктивността им се е повишила, а 46% отбелязват подобряване на ИТ уменията на кадрите си. Действайки в тази динамична среда, почти 70% от компаниите залагат на силно гъвкава организационна структура при управлението в бъдеще.

„Това е второто изследване, което правим безвъзмездно в рамките на кампанията ни за подкрепа на българския бизнес, изправен пред предизвикателствата на COVID-19. Постарахме се чрез анализа на резултатите да предоставим точна и актуална информация на компаниите в България за добрите практики и новите тенденции в организацията на труда, управлението на хора и работни процеси, така че да бъдат конкурентни на пазара с навлизането в по-дигиталното бъдеще“, коментира Камен Кънев, Chief Digital Officer на Leadership Support.

Мениджъри и HR експерти трябва да се фокусират върху ангажираността, опита, обучението и развитието на служителите си. От лидерите се изисква да придобият нови компетенции, които са ключови в условията на „новото нормално“. Изследването сочи, че една трета от мениджърите притежават основни умения за управление във виртуална среда.

Leadership Support е провел проучването паралелно и в Германия заедно с партньорите си от Kommunikationskolleg AG Consulting & Training. Това е дало възможност за интересен сравнителен анализ между компаниите в двете държави по отношение на адаптирането им към „новото нормално“.

По данни от изследването с 15% повече са българските компании, в сравнение с германските, които смятат че служителите им са повишили своите ИТ умения благодарение на дистанционната работа. 30% повече са българските респонденти, които са отбелязали, че хората им са уморени от ограниченията и копнеят за връщане към „добрата стара нормалност“. Единодушно е мнението както на българските, така и на немските компании, че хибридната работа и смесеното ръководене (на живо и дигитално) е бъдещият начин за управление.

Целият доклад може да бъде разгледан на адрес: https://ls-s.com/nn-report

За Leadership Support:

Leadership Support е част от немски консорциум с над 30-годишен международен опит в иновативното развиване на мениджъри, екипи и бизнеси. От 2015 г. компанията функционира и в България. Тя разгръща потенциала на лидери, организации и професионалисти в областта на човешките ресурси с експертни консултации, обучения и цялостни дигитални решения за управление и развитие на хора, ръководене на екипи, организационно развитие и изграждане на корпоративна култура от ново поколение. Leadership Support разполага с богато портфолио от системи за обратна връзка и индикатори за лидерски умения, които лесно и сигурно могат да бъдат интегрирани в IT структурата на всяка бизнес организация. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер