експорт > пазари


Стокообменът между България и Франция надхвърля 2 млрд. евро годишно

Има ръст както при износа за Франция, така и при вноса

Зам.-министър Калина Константинова: Франция е сред водещите търговски партньори на България. Тя е ценен инвестиционен партньор, който допринася за развитието на продукти и услуги с висока добавена стойност.

Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа. През последните години стокообменът между България и Франция надхвърля 2 млрд. евро годишно, като се отчита ръст както при износа за Франция, така и при вноса. Това е заявила заместник-министърът на икономиката Калина Константинова на събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) по случай връчване на Годишника на камарата за 2021 г., съобщава икономическото министерство.

Константинова подчертала, че Франция е и ценен инвестиционен партньор, който допринася за развитието на продукти и услуги с висока добавена стойност. „Дори и в този изключително предизвикателен за бизнеса период през изминалата година, е впечатляващ нестихващият ентусиазъм и интерес за съвместна икономическа дейност. В този период на възстановяване и зараждащ се оптимизъм ще работим усилено взаимодействието между Министерството на икономиката и Френско-българската търговска и индустриална камара да продължи да се развива все така интензивно и ползотворно и за двете страни, както и за засилване и развиване на търговско-икономическите отношения между България и Франция“, е казала в заключение заместник-министър Константинова. На събитието са присъствали френският посланик в България Н. Пр. Флоранс Робин и председателят на ФБТИК Стефан Делайе.

Франция - на 6-то място в българския износ

Независимо от икономическите предизвикателства и влошаването на макроикономическите показатели в глобален план, породени от пандемията COVID-19, остава жизненоважен взаимният интерес за търговия и технологичен обмен. Франция заема 6-то място по отношение на износа и 11-то място по отношение на вноса. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Франция в България към 01.10.2020 г. са в размер на 1.269 млрд. евро. Освен търговски, Франция е и ценен инвестиционен партньор, който допринася за развитието на продукти и услуги с висока добавена стойност, сред които инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат на Солвей Соди и създаване на финансов център за споделени услуги на Societe BIC в София.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер