коментари > анализи


България на 53-то място от общо 64 държави в световната класация за конкурентоспособност на IMD за 2021 г.

Страната ни се класира забележително добре в подкатегориите „Икономическа ефективност“ и „Ефективност на правителството“, където индексите на „цените“ заемат 8-мо място и 18-то място в „данъчната политика“

Най-лошата оценка на България е в подкатегорията „Бизнес ефективност“.

България на 53-то място от общо 64 държави в световната класация за конкурентоспособност на IMD за 2021 г.. Институтът за развитие на мениджмънта (IMD) е швейцарска независима академична институция, основана преди 75 години. В продължение на девет години, той е класиран в Топ 3 на годишното глобално класиране на Executive Education на FT. Основната му цел е да развие лидери, желаещи да променят организациите и да допринесат за обществото.

Българска търговско-промишлена палата обяви началото на партньорство с Института за развитие на мениджмънта чрез публикуването на изследването за световната конкурентоспособност на IMD през 2021 г., в което Палатата пряко участва чрез подготовката на цялостното проучване на територията на страната, селекцията от фирми и организации. Световната класация за конкурентоспособност на IMD ежегодно класира икономиките на 64 държави по света и оценява готовността на всяка страна за нейния просперитет. Публикуваните данни предоставят информация за икономическия растеж и конкурентоспособността.

Тазгодишните резултати поставят България на 53-то място от общо 64 държави. Страната показва спад с пет позиции спрямо 2020 г., както и предходните няколко години. Според IMD, основните предизвикателства пред България през 2021г. са свързани с политическата нестабилност, нисък процент на ваксинации срещу COVID-19, ограничено разпространение на решенията за електронно правителство, високи енергийни разходи за бизнеса, изоставащо качество на университетското образование, съпроводени с ниски разходи за научноизследователска и развойна дейност, както и постоянен проблем с корупцията.

Страната ни се класира забележително добре в подкатегориите „Икономическа ефективност“ и „Ефективност на правителството“, където индексите на „цените“ заемат 8-мо място и 18-то място в „данъчната политика“. Най-лошата оценка на България е в подкатегорията „Бизнес ефективност“, където страната е класирана на 61-во място, както за подкритерия „пазар на труда“, така и за „управленските практики“.

Лидерите в класацията

Европа е регионална сила - показва световната класация за конкурентоспособност, докато Сингапур губи позиции от предходни години.

Иновациите, дигитализацията, социалните помощи и социалното сближаване са ключови за икономическите резултати в класацията за 2021 г., оглавена от Швейцария (1 -ва), Швеция (2 -ра), Дания (3 -та), Холандия (4 -та) и Сингапур (5 -та).

Според експертите от Световния център за конкурентоспособност икономиките с най-добри резултати се характеризират с различна степен на инвестиции в иновации, разнообразни икономически дейности и подкрепяща публична политика.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер