политика > бизнес среда


БРИКС заложи на националните си валути

Подписаното генерално споразумение в Делхи отдалечава петте големи от долара

 

Ще продължим усилията си в създаването на по-представителна, стабилна и предсказуема система от международни резервни валути, казва руският президент Дмитрий Медведев.Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) подписаха по време на срещата в Делхи генерално споразумение за взаимно предоставяне на кредити в националните им валути и многостранно споразумение за потвърждаване на акредитиви. Информацията е на РИА Новости.

В съобщение на руската Внешэкономбанк се посочва, че споразуменията предвиждат създаването на базови механизми за осъществяване на разплащанията и финансиране на проекти в национални валути между упълномощените банки от държавите-членки, сред които е и тя.

Останалите участници в споразумението са China Development Bank, Export-Import Bank of India, бразилската Banco Nacional de Desenvolvimento Economico e Social и Development Bank of Southern Africa.

Така петте държави от групата БРИКС потвърдиха намерението си да намалят използването на долари и да разширят обръщението във взаимната търговия на своите национални валути.

 

Инициатор на тази стъпка е Китай. Банката за развитие в Пекин предложи преди време на останалите страни в групата големи кредити в юани и е заяви готовност да приеме техните валути за финансирането на търговските операции.

 

"Договорът на БРИКС за създаване на кредитни линии в национални валути е още една стъпка за отдалечаване от американския долар. Тя също така отразява съмнението на бързоразвиващите се страни в изказванията на САЩ, че няма да допуснат обезценяването на долара при разрешаването на проблема със своя държавен дефицит", написа и световният финансов флагман “Файненшъл Таймс”.

 

„Ще продължим да подпомагаме извеждането на световната икономика на траекторията на уверен, устойчив и балансиран ръст, завършването на настоящия етап на реформи в Международния валутен фонд, създаването на по-представителна, стабилна и предсказуема система от международни резервни валути“, казва по време срещата в Делхи руският президент Дмитрий Медведев.

 

Според прогноза на Международния валутен фонд през 2012 година Бразилия ще има ръст на БВП от 3 %, Русия – 3,3 %, Индия – 7 %, Китай – 8,2 % и ЮАР – 2,5 %.

 

От Goldman Sachs прогнозират през 2012 година ръст на БВП в БРИКС от 7,1 %. Според банката най-нисък ръст ще отбележи Русия – 3,9 %.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер