финанси > инвестиции


Българска компания за високоспециализирана оптична техника инвестира над 7 млн. лв. в нова фабрика край Пловдив

„Кимкооп“ планира да утрои екипа си до 120 специалисти в следващите 2-3 години

Зам.-министър Красимир Киряков: Инвестицията е пример за това, че българската икономика трябва да се развива в посока към високите технологии и високата добавена стойност

Заместник-министърът на икономиката Красимир Киряков е присъствал на откриването на нова фабрика за производство на прецизна оптика в Тракия икономическа зона край Пловдив. Българската компания за високоспециализирана оптична техника „Кимкооп“ инвестира над 7 млн. лв. в новата си фабрика и планира да утрои екипа си до 120 специалисти в следващите 2-3 години. В нея ще се произвежда висок клас специализирани оптични компоненти. Оборудвана е с ултра-прецизни машини последно поколение с микропроцесорно управление, а голяма част от процесите са напълно автоматизирани и дигитализирани, съобщава икономическото министерство.

Киряков подчертал, че инвестицията е пример за това, че българската икономика трябва да се развива в посока към високите технологии и високата добавена стойност.

„Вие показвате, че въпреки пандемията от КОВИД-19 и последствията от нея, е възможно успешно разрастване на бизнеса и откриване на нови работни места, което е от изключителна важност за региона на Пловдив“, казал зам.-министърът.

Той подчертал, че Министерството на икономиката работи интензивно именно към подкрепа на иновациите. Зам.-министърът изтъкнал, че е предвидено по Плана за възстановяване и устойчивост подпомагане на предприятията за технологична модернизация за подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия, както и по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“.

„В България вече имаме центрове, където учени от водещи наши университети и от БАН работят съвместно с бизнеса за създаване на иновативни продукти“, добавил още Киряков. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер