експорт > пазари


България изнася все повече дървесина

Експортът на мебели продължава да тъпчe на едно място

Предлагаме качествени стоки, но трябва стратегия за реализацията им, казва земеделският министър Мирослав Найденов, който се е амбицирал да разработи национална експортна стратегия

Трябва да изнасяме повече преработени продукти, а не суровини, както е сега. Това каза наскоро земеделският министър Мирослав Найденов. И даде за пример земеделието, където основният експорт бил на зърно и дървен материал. А в същото време се внасяли много храни от първа необходимост.

Предлагаме качествени стоки, но трябва стратегия за реализацията им, заяви още министърът. Той се е амбицирал да бъде разработена национална експортна стратегия. Получил е  подкрепата и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която е обещала пълно съдействие.

Цифрите говорят, че още от миналата година се наблюдава тенденция на засилено търсене на обработена дървесина от фирми в държави извън Европейския съюз, най-вече Турция. Износът за трети страни през 2012 г. е скочил двойно спрямо същия период на 2011-та, показват данните на НСИ.

От 2010 г. продължава и тенденцията за увеличаване износа на дървесина за страните от Европейския съюз като Румъния, Австрия и Гърция.

За полугодието на тази година Изпълнителната агенция по горите е издала разрешителни за експорт на над 227 хил. т обработена дървесина и на дървени въглища, съобщават от агенцията.

Общият износ на дървен материал и мебели за периода 1 януари – 30 юни 2011 г. надхвърля 670 хил. тона, сочат данните на НСИ. Като стойност този експорт е за над 220 млн. лв. За цялата 2010 г. общият износ е надхвърлил 1,2 млн. т при 863 хил. т през 2009 г., отчита статистиката.

80 % от дървесината от Родопите върви за износ, съобщиха миналата седмица от най-голямото горско предприятие – Южноцентралното. "Изместихме румънците и украинците на пазара за дървесина в Турция, Македония и Гърция, тези страни са главните ни контрагенти", похвали се в пресата зам.-шефът на дружеството Ивайло Исаев.

Не е тайна, че българската продукция напоследък се търси основно за строителната индустрия в Турция, която от миналата година отбелязва ръст. Той се дължи на един малко известен факт. За разлика от много други страни, включително и България, Турция отреагира адекватно на световната криза и преди няколко години чувствително намали ДДС за строителния бранш.

Другата причина за засиленото търсене от страна на Турция е,  че немалки количества техническа дървесина се реекспортират от турски фирми за Ирак. Там също има засилено търсене на технологичен материал.

Докато при първично преработената дървесина се отчита сериозно увеличение на износа, кризата в мебелния бранш се задържа. До миналата година мебелните компании разчитат на поръчките за износ, направени преди 2010 г., съобщават от Браншовата камара на дървопреработвателната и мебелна промишленост.

Според камарата, през тази година търсенето на мебели остава слабо по две причини. Първата е   значително свитото потребление на вътрешния пазар, заради силно орязаните доходи на населението. А втората причина са сериозните затруднения, които бизнесът среща и в търговията зад граница поради сериозната конкуренция на външните пазари.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер