експорт > пазари


20 млн. лв. ще подпомогнат българските розопреработватели

Българската банка за развитие (ББР) стартира Програма „Подкрепа за розопреработване“ с преференциални условия за спасяването на традиционния за страната ни бизнес

Ще бъдат отпускани директни кредити до 1 млн. лева със срок до 3 години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение, включително залог на розово масло.

Българската банка за развитие (ББР) стартира Програма „Подкрепа за розопреработване“ с преференциални условия за спасяването на традиционния за страната ни бизнес. Банката ще продължава да създава нови продукти в помощ на българските малки и средни предприятия от различни сектори. Това е заявил министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг съвместно с министъра на земеделието Иван Иванов и изпълнителните директори на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев, съобщава сайтът на икономическото министерство.

По думите на Лорер подкрепата на затруднените микро-, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР. „Тя утвърждава приоритетите на банката за по-бързото възстановяване на МСП, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19“, посочил министърът на иновациите и растежа.

Банката ще предостави финансиране за оборотни средства на микро-, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалена ликвидност. Обемът на програмата е 20 млн. лв. Ще бъдат отпускани директни кредити до 1 млн. лева със срок до 3 години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение, включително залог на розово масло.

Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт. Сред причините са конкуренцията на производители от съседни държави, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19. Секторът е затруднен и от проинфлационния натиск – увеличение на цените на труд, електроенергия и торове.

След проучване на проблемите и нуждите на розопреработвателите в България ББР ще съдейства за спасяването на традиционния за страната ни бизнес.

Пазарите

Годишно у нас се добиват средно около 2 000 килограма розово масло. За един килограм от етеричната есенция са необходими 3 000 килограма розов цвят.

България изнася годишно близо 2 000 кг розово масло основно за европейските страни, което е 40% от световната търговия с розово масло. Преди 1989 г. страната ни е покривала 70 % от световното търсене на този уникален продукт.

Традиционни бизнес партньори са ни САЩ, Южна Корея и Япония. Засега Турция е най-големият ни конкурент в бизнеса с розово масло на международните пазари. България е вторият производител в света на този уникален продукт след южната ни съседка.

Страната ни е един от най-големите доставчици на розово масло на водещите пазари за парфюми в света. Ценната субстанция, която се извлича чрез дестилацията на тонове венчелистчета от рози, отглеждани от векове в зелената долина в Централна България, се използва и за производството на кремове, сапуни и други козметични продукти.

Сега българският клон на френската компания Biolandes, водещ производител на натурални екстракти за парфюмерийната индустрия, пласира в чужбина 250 килограма розово масло годишно и е сред водещите износители на този продукт в България.

Традиционен износител

България е известна в целия свят със своето розово масло и още от XVII век се числи към най-големите износители. То е незаменима съставка за развиващата се европейска парфюмерия от 1720 г. и се разнася с кораби през Цариград до Марсилия, Лондон и Ню Йорк, а с конски кервани през Букурещ до Виена, Париж и Берлин.

В момента в България има 36 хиляди декара розови масиви, които са с около 4000 декара по-малко в сравнение с 1989 година.

През последното десетилетие финансирането от ЕС и чуждестранните инвеститори доведоха до съживяване на тази традиционно българска индустрия.

От общо 36 хиляди декара с маслодайни рози в България, 25 хиляди декара са засадени след 2001 година. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер