туризъм > екзотични дестинации


Сен Барт

Едва ли има светска знаменитост или мултимилионер, които да не са почивали на този карибски остров

Истинската звезда на френската отвъдморска територия са 22-та райски плажа, всеки от които е като сбъдната мечта за любителите на тропическото слънце

Появилата се информация, че Роман Абрамович си е купил имение на Сен бартс оценено на $ 65 млн., изкара този малък карибски остров под светлината на прожекторите.

За Сен Бартелеми, френска отвъдморска територия, популярна като Сен Барт, Сен Бартс или Карибското Сен Тропе, не се пише толкова често, колкото за други любими дестинации на богатите и известните, но едва ли ще намерите уважаваща себе си светска знаменитост или мултимилионер, които да не са почивали там.

За тях споменаването на Сен Барт предизвиква асоциации от рода на коктейли в компанията на супермодели или бутици, в които продават дизайнерски бански за... миниатюрни шнауцери.

За нас обаче истинската звезда на острова са 22-та райски плажа, всеки от които е като сбъдната мечта за любителите на тропическото слънце.

Сен Барт е наистина уникално място във всяко едно отношение. Най-напред, това е кажи-речи единственият карибски остров, чието население е бяло.

Местните жители са потомци на преселници от Нормандия и Бретан и до днес говорят особен диалект на френския, който ги отличава от сънародниците им, дошли тук преди няколко десетилетия.

Езикът може да е френски, но огледате ли се, имате чувството, че сте попаднали в Скандинавия. Кашата става пълна, когато зърнете знамето на Сен Барт, където ще видите шведските “тре крунур”, френските лилии и малтийския кръст.

Това обаче има своето историческо обяснение. Французите пристигат тук през 1648 г., но между 1651 и 1665 г. островът принадлежи на Малтийския орден, след което се връща във френски ръце, само за да бъде продаден на Швеция през 1784 г.

Това е единствената шведска колония в топлите морета и след като скандинавците оставили своя отпечатък в архитектурата и имената на повечето улици, през 1878 г. продали острова обратно на французите.

Договорът е много любопитен, но една от клаузите му е особено привлекателна – привилегията Сен Барт да не плаща данъци. Така е и до днес, уникален случай в европейската практика. Каква Европа? Ами, все пак това е част от Франция и май забравихме да споменем, че официалната валута на Сен Барт е еврото.

И въпреки че то е скъпа валута, като погледне човек цените на Сен Барт, може да добие чувството, че тук се вихри суперинфлация.

Цените в луксозните бутици в пристанището Густавия не отстъпват на тези по Шан-з-Елизе, а луксозните вили достигат 48 000 EUR на вечер.

Какво да се прави, първо, тук БВП на глава от населението е по-висок отколкото във Франция (!), и второ, на това ексклузивно кътче има едва 25 хотела, повечето от които с по 15-20 стаи, а най-големият има само 70.

Затова наемите на луксозни вили започват от 1 млн. EUR и достигат 4-5 млн. EUR годишно. Което пък не спира звезди като Парис Хилтън, Пенелопе Крус, Майкъл Дъглас, Пол Макартни, Бон Джоуви, Робърт де Ниро, Брад Пит, Силвестър Сталоун, Мадона, Бил Гейтс... да почиват на Сен Барт.

Доста по-практично от тях са постъпили Дейвид Летърман, Стив Мартин и Джони Холидей, които притежават вили тук.


Визитка

Име

Сен Барт

Местоложение
Френска Западна Индия

Площ
21 кв. км

Население
8500 души


Милко Стоименов, списание Travel magazine


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер