финанси > инвестиции


Германска компания за производство на компоненти за автомобилната индустрия планира инвестиция за 10 млн.евро у нас

Министър Даниел Лорер: Германия е водещият външнотърговски партньор на България

Тим Курт: За периода януари - септември 2021 г. търговският обмен между България и Германия възлиза на 7,033 млрд. евро

Германия  е най-големият външнотърговски партньор на България, както  по линия на инвестициите, така и по отношение на търговията. Това е заявил министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер наградил победителя в категория „Голямо предприятие“ на Наградите на Германската икономика за 2021 г. Събитието се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и на нея са присъствали още посланикът на Германия у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн, министърът на туризма Христо Проданов, представители на бизнеса и деловите среди, съобщава сайта на икономическото министерство.

Министър Лорер отбелязал, че новото правителство искрено желае партньорството с германския бизнес да продължи още по-активно и да се разширява. „Обещаваме нещо, което немските компании много ценят и досега не са намирали у нас в достатъчна степен - ред, върховенство на закона и правила", посочил той.

Президентът на ГБИТК Тим Курт цитирал данни на федералната статистическа служба на Германия за периода януари - септември 2021 г., според които търговският обмен между двете страни възлиза на 7,033 млрд. евро. Курт посочил, че в този тежък период интересът на инвеститорите от Германия се запазва, като са били направени няколко големи инвестиции в страната ни. Според предварителни данни на БНБ, за най-големите чуждестранни инвеститори в България в периода януари - октомври 2021 г. Германия е на второ място с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро след Люксембург.

Лорер е наградил „Фесто Производство“ като победител в категория „Голямо предприятие“, а останалите призове са били връчени на „Смарт Органик“ – за малко и средно предприятие, както и „УниКредит Булбанк“ и „Пейхоук“ , съответно в категории  „Социален ангажимент“ и „Стартъп“.

Министърът на иновациите и растежа е провел среща и с представители на немска компания производител на електромеханични прецизни компоненти за микроелектронната и автомобилната промишленост. На нея станало ясно, че компанията планира инвестиция в България първоначално за 10 млн. евро, при постепенно създаване на около 250 работни места. За момента компанията е в процес на избиране на локация за своята производствена база.

Германският инвеститор произвежда по целия свят в 10 производствени обекта, в които понастоящем работят около 2000 служители. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер