експорт > международни изложения


Рекордните над 1000 вина и 280 изби - в битка за най-високите отличия на Балканския международен винен конкурс 2022

11-то издание на The Balkans International Wine Competition събира изби от България, Гърция, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния, Хърватия, Албания, Словения, Северна Македония, Сърбия, Турция, Черна гора и Украйна

Вината ще бъдат оценявани от престижно международно жури.

„Остават само две седмици до BIWC и вече нямам търпение да се съберем в райския остров Саламина и да оценяваме най-добрите вина от Балканите. За първи път ще бъда председател на журито на конкурса и за мен е чест да бъда част от такъв звезден екип. Тази година съставът на журито е разширен с  нови винени съдии от световна класа и съм сигурен, че конкурса ще бъде забележителен”, коментира новоизбраният председател на BIWC Игор Лукович от Сърбия.

Балканските винени Оскари ще се връчат на бляскава церемония в Ктима Филипикон, Саламина, на 3 юни. Най-атрактивните и оспорвани категории по традиция са Гранд трофея за „Най-доброто вино на Балканите“ и „Най-добра изба на Балканите”, но тазгодишното издание ще присъди и специална награда – „Златен Дионис”. Тя ще бъде връчена на най-доброто гръцко вино за 2022 г. от кмета на Саламина Георгиос Панагопулос.

„Община Саламина е готова да посрещне международното жури на Балканския винен конкурс в началото на юни. Горди сме, че организаторите ни се довериха, избирайки острова за домакин на 11-то издание на престижния винен форум. Като популярна туристическа и културна дестинация, ще предложим гостоприемство на нашите гости, заповядайте”, казва кмета на Саламина.

След конкурса на 4 юни, ще се проведе и изложение, на което са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и любители на вино от страната домакин – Гърция, и от чужбина.

Регистрацията за участие в Балканския международен винен конкурс и фестивал продължава. Повече информация и указания може да намерите на www.balkanswine.eu.

„Изключително горда съм, че година след година Балканският международен конкурс се радва на все по-голям интерес от винената общност в региона. През 2022 г. поставяме нов рекорд с броя изби, които ще представят най-добрите си вина в Саламина, и съм убедена, че и качеството също ще бъде вдигнато с няколко нива. Вече спокойно можем да имаме самочувствието на световна сила във винопроизводството“, отбелязва Галина Нифору, директор на BIWC.

Предстоящото 11-о издание на Балканския винен фестивал се радва на повишен интерес от страна на изложители. По традиция събитието ще събере десетки винарни и стотици вина под чадърите на специално изградено градче пред НДК. Между 16 и 18 юни София отново ще бъде желана дестинация за любители и производители на вино, които ще споделят любовта си към древната напитка.

Балканският международен винен конкурс и фестивал 2022 се осъществява с подкрепата на Столична община, Българска търговско-промишлена палата, както и с медийното партньорство на Wines of Macedonia, All Wine Stories, Vino & Fino magazine, Sofiaadventures, Visitskopje, Vinopedia, Winepeople.ro, In your pocket, ivanasimjanovska.com,  Autentika, Turističke priče, Moto Pfohe Rent a Car, Страница.бг, vevesti.bg, divident.eu, Sportal Media Group, Exporter.bg, Apollowine.com, Hit-bg.com, WineBG.info, списание твоят БИЗНЕС, b2b media.bg, ExpoWorld.bg, Agro TV, Стандарт, Trio.bg, White Water, АИДБ, Аз чета, Jasmin.bg, bgtourism.bg, Winetours.bg, Wineo.bg, Bulgaria Wine Тours, Bulgaria Wine Тours, Fresh Cuts of Life, WineTourMaker.com, Exotic Wine Travel, bgvipnews.eu, hotpressbg.com, bulgarianews.bg, green-news.bg, Литературен клуб „Перото“ и Екопак.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер