финанси > инвестиции


България - дестинация с огромен потенциал за арабските компании, важно споразумение отваря вратите

Споразумението за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между България и Обединените арабски емирства е на финалната права

"Реализирани са десетки посещения на българските институции и бизнеса в ОАЕ и всеки път когато се е стигало до представяне на наистина големи проекти за инвестиции, е поставян въпросът за това споразумение", подчертава министър Никола Стоянов.

На финала са преговорите по сключване на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между правителството на Република България и правителството на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това е заявил министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на бизнес форум, организиран от Търговската камара на Абу Даби, съобщава икономическото министерство. „Липсата на това споразумение е значителна пречка за реализацията на повече арабски инвестиции у нас“, допълнил той. През последните седмици в двете държави е задълбочена работата по стратегическия документ, като се очаква формалното му подписване да бъде в най-кратки срокове.

“България е дестинация с огромен потенциал за арабските компании - както със стратегическото си положение, така и с достъпа до единния европейски пазар. На този фон инвестициите от ОАЕ за миналата година са едва 3,1 млн. евро”, подчертал министър Стоянов. По думите му една от причините за толкова ниските стойности е липсата на този документ.

“Реализирани са десетки посещения на българските институции и бизнеса и всеки път когато се е стигало до представяне на наистина големи проекти за инвестиции е поставян въпросът за това споразумение. Въпреки това нищо не е било направено за поставянето на тази административна основа за развитие на икономическите ни отношения”, коментирал Никола Стоянов и подчертал, че за първи път двете държави са обединени по конкретни текстове, които ще залегнат в бъдещото Споразумение.

„На фона на милиарди инвестиции в някои европейски държави, общата стойност на проектите на компaнии от ОАЕ у нас възлиза на 129.3 млн. евро. Надявам се след подписването на този документ да увеличим в пъти тези стойности“, казал още министър Стоянов. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер