експорт > пазари


България е лидер в Европа по добив на основни суровини като мед и лигнитни въглища

Това се случва на фона на добив в страната ни в размер на 117 млн. тона

Министър Никола Стоянов: България достига пик в добива на полезни изкопаеми през 2021 г. със стабилен ръст от 10%.

Опитът на българските компании и постиженията на минната ни индустрия бяха представени от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на международната конференция „Future Minerals Forum“. Това е едно от най-значимите икономически събития в Близкия Изток и се очаква да бъде най-големият световен форум в сферата на минната индустрия за 2023 г., съобщава икономическото министерство.

„България достига пик в добива на полезни изкопаеми през 2021 г. със стабилен ръст от 10%“, подчертал Никола Стоянов по време на министерска кръгла маса, част от форума. По думите му добивът ни е в размер на 117 млн. тона, а България е сред водещите страни в Европа по добив на някои основни суровини като мед, лигнитни въглища и др. „През годините последователно изграждаме специалисти, които са лидери в своята област, а българските компании в сектора са конкурентни на световно ниво“, подчертал икономическият министър.

Той отправил покана към участващите във форума министри и официални лица от над 60 държави за общи проекти в минната индустрия с участието на българския бизнес. „Използвам възможността да благодаря за поканата на нашите домакини от Саудитска Арабия, с които вече имаме конкретни разговори за включване на наши компании в проектите, по които работят“, казал още министър Стоянов. Той разяснил, че преди два месеца са започнали разговори с арабската държава, които ще продължат в следващите дни, в това число и с представители на бизнеса от двете държави.

Future Minerals Forum“ се организира от Министерство на индустрията и минералните ресурси и Публичния инвестиционен фонд на Кралство Саудитска Арабия и е бил открит от министъра на индустрията и минералните ресурси Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф. Основна тема в първия ден на събитието е била растящата необходимост от суровини в глобален мащаб и необходимостта от нови източници на доставки. В тридневната конференция, която се е провела в периода 10-12 януари в Рияд са се включили около 6000 участници от цял свят, сред които над 100 официални лица, представители на индустрията, бизнеса, правителствения и научен сектор, и др.

Посещението на министър Никола Стоянов в страната е продължение на неговата визита от октомври 2022 г. за задълбочаване на разговорите по няколко набелязани инициативи за партньорство и възможности за привличане на инвестиции, посочват още от икономическото министерство.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер