финанси > инвестиции


България и Саудитска Арабия с общо споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите

Целта на документа е да дефинира инвестиционна рамка и правила за управление на инвестициите между двете страни, които да дадат по-голяма сигурност и предвидимост за компаниите

Министър Никола Стоянов: Инвестициите между двете държави остават на незадоволително ниско ниво. На този фон стокообменът ни бележи двоен ръст и това е постижима цел и в сферата на инвестициите за следващите години


България и Саудитска Арабия ще подпишат Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите. Това е станало ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на инвестициите на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих, съобщава икономическото министерство. Министър Стоянов връчил на саудитския си колега проекта на споразумение, изготвен от българската страна, който предстои следващата седмица да бъде разгледан от Министерския съвет.

Документът е основа за задълбочаване на икономическите отношения между България и Саудитска Арабия и за реализиране на огромния потенциал за сътрудничество в различни сфери между двете страни. Споразумението още веднъж потвърждава ангажимента на двете държави за създаване на по-добри условия и среда за нови инвестиции и проекти, при стриктно спазване на правната уредба в тази област. Целта на документа е да дефинира инвестиционна рамка и правила за управление на инвестициите между двете страни, които да дадат по-голяма сигурност и предвидимост за компаниите.

„През годините са водени много разговори за инвестиции между нашите две държави, но е липсвала рамката, която да даде реален тласък”, подчертал министър Стоянов. Той допълнил, че инвестициите между двете държави остават на незадоволително ниско ниво. „На този фон стокообменът ни бележи двоен ръст и това е постижима цел и в сферата на инвестициите за следващите години”, казал още Никола Стоянов.

Българските фирми са търсен партньор от саудитски компании в минната индустрия. Това е станало ясно по време на срещата между министър Никола Стоянов и министъра на индустрията и минералните ресурси Бандер Ал-Хорейф. Двамата са се договорили и за организиране на разменени визити на ниво бизнес за проучване на опита на двете страни и стартиране на конкретни проекти.

Министър Никола Стоянов поздравил министър Ал-Хорейф за инициативата и добрата организация на Future Minerals Forum. Над 6000 участници от цял свят, сред които над 100 министри и официални лица, представители на индустрията, бизнеса, правителствения и научен сектор са взели участие във форума, който се организира от Министерството на индустрията и минералните ресурси и Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер