Банер

 

за ценители > lifestyle


Quadski

Мъжка играчка ала Джеймс Бонд

Quadski е в състояние да се превръща от мотор в джет точно за 5 секунди. Това е възможно благодарение на вложените в него повече от 60 патента, представляващи сърцевината на технология наречена HSA (High Sreed Amphibian).

(До края на тази година в САЩ ще започнат продажбите на новия ATV амфибия Quadski, разработка на новозеландеца Алан Гибс. Той завършва проекта си още през 2006 г. Това е първият по рода си куад байк, който ще може да бъде управляван и на вода, съобщи днес, 15 октомври, Асошиейтед прес.)

Тръгнали сте на почивка. Имате и мотор, от онези, които у нас наричаме ATV, а по света са по-известни като куад (quad) заради четирите си колела. Имате и джет, с който да порите вълните, но не можете да вземете и едното, и другото.

Дилемата, пред която сте изправени, е решена от новозеландския бизнесмен Алан Гибс и неговата компания Gibbs Technologies.

След като преди няколко години фирмата му откри супермодерен завод в Щатите, който произвежда автомобили амфибия, сега тя лансира и уникален хибрид между четириколесен всъдеход и джет.

Прилича на високотехнологична играчка в стил Джеймс Бонд, нарича се Quadski и е в състояние да се превръща от мотор в джет точно за 5 секунди. Това е възможно благодарение на вложените в него повече от 60 патента, представляващи сърцевината на технология наречена HSA (High Sreed Amphibian).

Именно тази технология позволява почти мигновеното прибиране на колелата на мотора и превръщането му в джет. Ето и повече подробности за възможностите на тази необикновена машина.

Quadski се задвижва от 4-цилиндров бензинов двигател с работен обем 1600 куб. см, осигуряващ му мощност от 140 к.с., достатъчна, за да развие максимална скорост от 72 км/ч на сушата и във водата.

И докато подобна скорост в морето е окей, най-вероятно скоростта на твърда земя е ограничена по електронен път, просто защото такъв двигател може много повече.

Резервоарът на Quadski побира 50 литра гориво, което е достатъчно за изминаването на 600 км по суша и за прекарването на малко повече от два часа във водата.

Моторът-джет не се отличава с кой знае колко висок просвет, затова не е подходящ за най-тежки терени, но останалите преодолява без проблем. Шасито на машината е изработено от кован алуминий с брони и кори от високоелестична пластмаса, а общото тегло гравитира около 580 кг.

Цивилната версия на Quadski позволява режими на движение 2х2 и 4х4 като блокировката е само междуосева, докато във вариантите, предназначени за нуждите на военни и спасители, блокировката е и на двата диференциала.

Именно тук се крие първото разочарование на феновете на Quadski –  първите произведени бройки ще отидат именно за изпитания в различни специални части. Така че появата им по автосалоните може да се позабави.

Второто разочарование ще дойде от високата цена. Тя все още не е обявена официално, но спекулации в различни специализирани медии я определят на $ 46 000 за Щатите и същата сума, но в лири за Великобритания.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер