експорт > пазари


Винарска изба Вила Мелник е „Златната изба на България“ за 2022 г., Янко Топалов – заместник - министър на икономиката и индустрията, им връчи Големия кристален приз на сайта exporter.bg

Винарска изба Бонония Естейт грабна „Златната изба“ за Нови идеи във винения туризъм. За втори път exporter.bg даде „Златна изба“ за устойчивост на развитие и „Златна изба“ за най-бързоразвища се изба.

Le Passionnel на Винарска изба Синтика спечели „Златната изба“ за предпочитана марка българско вино, а ракия Стралджанска взе Кристален приз за предпочитана марка българска ракия. Призът „Златната изба“ за любима чуждестранна изба завоюва Stobi Winery. За седма поредна година събитието се провежда под патронажа на икономическото министерство, а основен спонсор е Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Винарска изба Вила Мелник спечели „Златната изба на България“ за 2022 г. Голямата награда в конкурса на exporter.bg се връчва „За най-силна подкрепа от ценителите на виното в социалните мрежи“. Големият кристален приз на сайта беше връчен от Янко Топалов, заместник – министър на икономиката и индустрията. От името на Вила Мелник наградата получи Радка Стойкова. За седма поредна година събитието се провежда под патронажа на икономическото министерство, а основен спонсор е Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Преди връчването на наградите, Димитър Дженев – главен редактор на exporter.bg, приветства гостите на вечерта, изпълнили централното фоайе на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.


Димитър Дженев:

Ценителите на виното в социалните мрежи, със своите гласове, определиха победителите в конкурса

„Уважаеми г-н заместник - министър на икономиката,  уважаема г-жо изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане,

уважаеми дами и господа,

Тази вечер връчваме за седми път наградата „Златната изба на България”. Ще отдадем заслуженото внимание на българския винарски бизнес, защото той е по-важен от всякога в променената икономическа и финансова обстановка, създадена от тежките инфлационни процеси и войната в Украйна. Въпреки тежките удари, които първо пандемията, после инфлацията и войната нанесоха на българските изби, феновете им гласуваха за тях.

Големият кристален приз на сайта беше връчен от Янко Топалов, заместник – министър на икономиката и индустрията. От името на Вила Мелник наградата получи Радка Стойкова.

Това е доказателство, че българското вино, прославило страната ни зад граница, е живо. То вдъхновява много хора и ги прави по-живи и уверени в себе си отвсякога.

Победителите в конкурса на exporter.bg са определени с гласовете на читателите на едноименния сайт в социалните мрежи.

Това жури класира най-добрите български и чуждестранни изби. В продължение на  година то имаше възможност да направи своя избор между 130 български и 130 чуждестранни изби.

За седми път ще бъде отличена любима марка българско вино и за четвърти път предпочитана марка българска ракия.

За втори път ще връчим Златна изба за Устойчивост на развитие и за Най-бързо развиваща се изба.

Целта на конкурса е да популяризира новите, модерни изби на България, които произвеждат висококачествени вина и развиват модерен винен туризъм в страната ни.

„Златната изба“ за нови идеи във винения туризъм отиде при Винарска изба Бонония Естейт. Кристалният приз им бе връчен от Янко Топалов – заместник – министър на икономиката и индустрията. Наградата получи Ивайло Йотов, собственик на избата (вляво).

Много от тях имат вече колекции от международни призове и медали, но днес към тях ще прибавят и една национална награда.

Избрахме гласуването чрез платформа в Интернет защото младите и активни хора на България, които формират винената култура у нас, са там.

За  провеждането на конкурса благодарим на:

- Министерството на икономиката, сега Министерство на икономиката и индустрията, което ни подкрепя през годините като неизменно, от самото начало, е патрон на събитието;

- на  Българската агенция за експортно застраховане - основен спонсор на конкурса от първото му издание досега.

- Сърдечно благодарим на доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека Св.св. Кирил и Методий, за това че ни предостави възможността да проведем това събитие на едно толкова духовно място.

А сега искам да поканя на сцената заместник министър Янко Топалов, за да ви приветства“.

Le Passionnel на Винарска изба Синтика спечели „Златна изба“ за предпочитана марка българско вино. Мина Константинова, търговски представител на избата (вляво), получи ценния приз от Бойка Василева, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане.

Над 55% от обработваемите площи с лозя в България се използват за производство на червено вино. Това каза замeстник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов при откриването на церемонията за годишните награди „Златна изба“, организирани от Exporter.bg.

Янко Топалов подчерта, че през 2021 г. произведеното грозде е близо 180 хил. тона, което е с 12% повече в сравнение с предходната година. „Тези данни, заедно и с увеличеният брой регистрирани винопроизводители, са показател за икономическата стабилност в този сектор“, каза зам.-министър Топалов.

Заместник-министър Топалов поздрави представителите на винения сектор у нас за труда и постоянството, с които ежедневно популяризират България, като Европейска винена дестинация. „Независимо от мащаба и капацитета на производство на избите, те допринасят за разкриване на нови работни места, привличане на гости от страната и чужбина, с което позитивно влияят и върху развитието на туристическия сектор“, допълни заместник-министър Топалов. Той подчерта, че една от целите на Министерството на икономиката и индустрията е да се търсят начини за балансирано развитие на регионите в страната. „Работим усилено това да се реализира и винаги сме на разположение да дискутираме въпроси и проблеми, за да намерим най-добрите решения“, каза още зам.-министър Топалов.

Винарска изба Шато Авли грабна Кристален приз за най – бързоразвиваща се изба. Иво Иванов, съсобственик на избата (вляво), получи ценния тройфей от големия български музикант Иван Лечев, ценител и познавач на виното, който притежава сертификат за сомелиер.

След което заместник – министърът връчи Голямата награда за „Най-силна подкрепа от ценители на виното в социалните мрежи“ на Винарска изба „Вила Мелник“.

„Златната изба“ за нови идеи във винения туризъм отиде при Винарска изба Бонония Естейт. Кристалният приз им бе връчен от Янко Топалов – заместник – министър на икономиката и индустрията. Наградата получи Ивайло Йотов, собственик на избата.

Le Passionnel на Винарска изба Синтика спечели „Златна изба“ за предпочитана марка българско вино. Мина Константинова, търговски представител на избата, получи ценния приз от Бойка Василева, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане. Победители в тази категория досега бяха: Ънкор Сира на Катаржина Естейт, Монограм Мавруд по Рубин на Вила Юстина, Инканто на Меди Вали, Енира на Беса Валей,  Виница Мавруд на Винарна Загрей и Сира на Семейна винарна Братанов.

Красимир Патишанов, управител на ЛВК Винарска изба Брестовица (вляво), получи наградата от Петър Петров, собственик на Гопет Транс, компанията, която най-много пъти е печелила Голямата награда „Експортьор на годината“ на сайта exporter.bg.

За втори път exporter.bg даде „Златна изба“ за Устойчивост на развитие и „Златна изба“ за Най-бързоразвища се изба.

Лозаро – винарска кооперация Винарска изба Брестовица спечели ценния приз за Устойчивост на развитие. Това е единствената изба в България собственост на лозари, много добре позиционирана на вътрешния пазар.  Изнася за Китай, Виетнам, Бразилия и редица европейски държави. Красимир Патишанов, управител на избата, получи наградата от Петър Петров, собственик на Гопет Транс, компанията, която най-много пъти е печелила Голямата награда „Експортьор на годината“ на сайта exporter.bg.

Винарска изба Шато Авли грабна Кристален приз за най – бързоразвиваща се изба. Иво Иванов, съсобственик на избата, получи ценния тройфей от големия български музикант Иван Лечев, ценител и познавач на виното, който притежава сертификат за сомелиер.

Кристалния приз Златната изба за завоюване на нови пазари завоюва Винарска изба Вида. Това е избата създала онлайн магазин за продажба на техни и други български вина в чужбина. Освен това собственикът на Вида откри два магазина, в които продава българско вино – във Виена и Лондон. Наградата им бе връчена от Сашо Чакалски, член на Надзорния съвет на Топлофикация София.

Кристалния приз Златната изба за завоюване на нови пазари завоюва Винарска изба Вида. Наградата им бе връчена от Сашо Чакалски, член на Надзорния съвет на Топлофикация София.

Ракия Стралджанска на Вила Ямбол взе Кристален приз за предпочитана марка българска ракия. Президентът на Българската експортна асоциация за малък и среден бизнес (BEXA) Найден Недялков връчи Кристалния приз на Гергана Крикорян, директор производство на Вила Ямбол.

Специалният приз «Златната изба“ за За най-силна подкрепа от ценителите на виното в социалните мрежи за чуждестранна изба спечели Винарна Стоби от Северна Македония. Призът получи Динко Христов, търговски директор на Юротим ООД, ексклузивен представител на избата за България, а наградата му бе ръчена от Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg.

Тази година exporter.bg връчи още четири диплома «Златната изба» на България за 2022 г. за избите, които бяха в подножието на върха при гласуването в социалните мрежи и допълниха Топ 6.

Илиана Коева, управител и технолог на Винарска изба Коларово, получи ценния приз от Йоргос Диамантопулос, изпълнителен директор на Дионисомарбле България – компания печелила многократно наградата на сайта exporter.bg „Експортьор на годината“.

И техните носители са: Винарска изба Домейн Беса Валей,  Винарска изба Страцин, Винарска изба Коларсво и Винарска изба Горун.

Ивайло Антонов, изпълнителен директор на Домейн Беса Валей, получи наградата от Стефан Стайков – известен български икономист, маркетолог, консултант и съсобственик на комплекса Три Маунтинс до Банско.

Явор Костов, прокурист на Джи И Фармасютикълс – фирмата многократен носител на наградата „Експортьор на годината“, връчи дипломата „Златна изба“ на изба Страцин.

Големите победители в конкурса на exporter.bg Златната изба на България за 2022 г.

Винарска изба Коларово получи ценния приз от Йоргос Диамантопулос, изпълнителен директор на Дионисомарбле България – компания печелила многократно наградата на сайта exporter.bg „Експортьор на годината“.

Доц. д-р Цветан Мадански, който преподава в Софийския университет Св. Св. Климент Охридски Митническо право и европейски митнически регулации, връчи диплома „Златна изба“ на собственика на Винарска изба Горун Милослав Ангелов.

След връчването на наградите гостите на вечерта се насладиха на чудесните месни продукти от българско месо на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест, който подкрепя конкурса на exporter.bg „Златната изба“, от първото негово издание преди 7 години.

Снимки: Божидар Марков и Антон Марков

Галерия от снимки
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер