Банер

за ценители > винен бизнес


Калоян Попов: Затворихме цикъла на производство на нашите вина, което ни дава повече пространство за експерименти

Сомелиерът на Винарска изба Шато Авли пред exporter.bg за това, че през 2023 г. са подготвили много изненади за своите почитатели и че се придържат към концепцията да правят плодови и свежи вина, които да отразяват изцяло техния тероар

Шато Авли спечели Кристален приз „Златната изба“ на сайта exporter.bg за Най-бързоразвиваща се изба през 2022 г., наградата им бе връчена от големия български музикант Иван Лечев, познавач и ценител на виното, с диплома за сомелиер.

Вместо визитка

От лозята в избата, и от там до крайния потребител. Шато Авли затвори изцяло производствения процес. Придържаме се към концепцията да правим плодови, свежи вина, които да отразяват изцяло нашия тероар, казва Калоян Попов.

Вината на Шато Авли - вярвате ли, че ще впечатлят ценителите и познавачите на вино през 2023 г.и ако да, защо?

- 2023 е изключително важна за целия екип на винарната. Това е първата реколта, която е изцяло завършена в избата в с.Глушник, както се казва - от лозята до ферментаторите. Затворихме цикъла на производство на нашите вина, което ни дава и повече пространство за експерименти. Тази година сме подготвили много изненади за нашите почитатели. Някои от тези експерименти излезнаха на пазара, и за краткото време в което успяхме да ги покажем на винената публика, количествата почти се изчерпаха.

Като вземем под внимание тероара в Глушник и гроздето, което дават лозята там, и като имаме предвид екипа, които стой зад тяхното създаване, без съмнение мога да заявя, че ще впечатлим виноценителите. Стараем се вината, които правим да имат собствен характер и почерк, което смятам че е изключително важна и отличителна черта за нас, като производители и важен елемент за всеки един винен ценител, при избора на вино.

Кое е най-важното и характерното за новата реколта вина?

- Новата реколта е направена изцяло в пределите на избата в с. Глушник. Авли в превод от гръцки език е „вътрешен двор“, по една или друга причина, лозята се намират точно в нашия двор.

Избата разполага с изключително модерно оборудване, така че да се обърне внимание на всеки един детайл и крайния резултат да бъде безупречен.

Казвам това, защото не са много избите, които могат да се похвалят с това, че разстоянието от лозята до избата е в порядъка на 300-400 м.

Лозята са гледани изключително внимателно с минимална намеса като поливане и пръскане в периодите, когато е било необходимо. Гроздето е брано ръчно и щадящо в касетки, така че да няма прекален натиск и опасност от това да се разруши цялостта на грозда. Избата разполага с изключително модерно оборудване, така че да се обърне внимание на всеки един детайл и крайния резултат да бъде безупречен.

Когато изпозлзваме термина „вече сме си вкъщи“, това ни дава много повече пространство и поле за изява за различни експерименти. Да правим ранен или късен гроздобер, дори и да ги съчетаем, така както направихме за първи път с пино ноар, и се уверихме че е успешна технология. Ако трябва да обобщя в едно изречение, Авли продължава да прави вина в стила, в който го правихме, като се стараем към усъвършенстване и подобряване на вината във вкусово-ароматен профил. Това разбира се става под постоянното наблюдение на нашия технолог и агроном, които работят в една перфектна симбиоза.

Бихте ли представили новите вина?

- Декември месец пуснахме три нови вина, с които искахме да проверим обратната връзка относно това, което планираме да правим. Пуснахме за първи път на българския пазар Каладок под формата на червено вино, Пино Ноар, както и пет нат направен от Пино ноар.

Из лозовите масиви на Шато Авли са пръснати голямо разнообразие от камъни, което допълнително освежава и обогатява вината и добавя приятна минералност във финала.

Един от символите на избата, и това с което се гордеем безспорно е сорта Каладок. Нетрадиционен и не много популярен за нашите географски ширини. През 2018 ние създадохме розе, което допадна изключително много на винената публика и реколтата свърши за отрицателно време

Така разбрахме, че сме на прав път и продължихме да го правим всяка година, като се стремим да запазим вкусово-ароматния му профил.

Тази година, след доста експерименти, събрахме смелост да пуснем и за първи път на българския пазар и червено вино от този сорт. Виното се получи изключително добре, много плодово и елегантно с приятни и нежни танини. Направихме го в лимитирана серия от 900 бутилки, тъй като за първи път се поява под формата на червено вино.

През тази година направихме още два експеримента, които смятам че бяха също толкова успешни. Създадохме един интересен пино ноар, който минава само през иноксови съдове. Това, което е интересно при него, е че за създаването му гроздето е брано два пъти. Първата беритба е по-рано така че да даде повече аромати и свежест, а втората е с две седмици по-късно, която добавя повече тяло и структура на виното. Този пино ноар, отразява изцяло тероара на нашите лозя. Чрез двете беритби постигнахме изключителен баланс във вкусово ароматен профил и така получихме леко и елегантно вино, подходящо както за зимния така и за летния сезон. Леко охладено, това вино без проблем може да се консумира и през горещите дни от годината.

И на края, но не последно място създадохме и Пет – Нат, в който имаме отново замесен сорта Пино ноар. Пет – Нат е един от най-старите методи за производство на пенливи вина, идващ от френското Petillant Naturel, което означава „естествено искрящо“. Както подсказва и френския термин, това е естествено пенливо вино. За разлика от класическия метод за производство на пенливи вина, при този виното преминава само първична ферментация, след което се бутилира, като се затваря с капачки подобни на бирените.

Виното се превърна не само в моя професия, работа и хоби, но то стана част от моето ежедневие. Както съм казвал и преди - не аз отидох при виното, а то дойде при мен, отбелязва Калоян Попов.

В последните няколко години, консумацията на пет-нат стана доста популярна, което беше и една от причините да направим и ние в Авли. Ние създадохме едно леко, нежно и свежо розе, с ефирна газировка, което да може да се консумира целогодишно, като аперитив преди хранене или в комбинация с леки салати, брускети и дори тестени изделия.

Оборудването, както и голямото пространство в избата ни дават по-голям обхват на възможности, чрез които да експериментираме и да правим нови и интересни неща. Тези три нови вина, са само началото на това, което предстои.

В коя ниша на пазара се позиционирате?

- От самото начало вината на Авли са насочени към ресторантите, винените барове и специализираните магазини. Както споменахме по рано, сериите в които произвеждаме вината са изключително лимитирани, като на годишна база правим около 28 – 30 хиляди бутилки, което не ни позволява да работим в големите търговски вериги, а те не са и част от нашата концепция.

В момента пазара на вино в България е доста сложен и всяка година се появяват нови винарни и проекти, което може само да ни радва, тъй като това е показателен фактор, че консумацията и културата на вино се покачва. За нас, като производители, разбира се това представлява трудност, тъй като конкуренцията се увеличава, но смятам, че с безупречен контрол на качеството на нашите вина, за ресторантьорите, както и хората които консумират вино, лесно биха избрали нашите продукти.
Освен ресторантите и винените барове, се стараем да привлечем и повече частни и корпоративни клиенти, тъй като те са също важно перо за реализация. Стараем се да правим повече мероприятия и дегустации на нашите вина, като по този начин промотираме марката и запознаваме крайните клиенти с нашите вина.

Калоян Попов: Стараем се да правим повече мероприятия и дегустации на нашите вина, като по този начин промотираме марката и запознаваме крайните клиенти с нашите вина.

След пандемията, забелязвам тенденция хората все повече да се интересуват и да търсят такъв тип мероприятия, тъй като по този начин се забавляват и имат възможността да научат и да пробват много нови неща.

Феновете на избата ви растат. С техните гласове спечелихте Диплом „Златната изба“ за 2021 г., а за 2022 г. грабнахте Кристален приз “Златна изба” за Най-бързоразвиваща се изба. Кое започва да прави млада изба като вашата разпознаваема, а вината й търсени?

- Основния фактор, който според мен оказва влияние, е това, че през тези 5 години на пазара, ние от Авли държим изключително много на качеството на нашите вина. Обръщаме внимание на всеки един детайл, така че крайния потребител да остане очарован от това което консумира. Стараем се да правим повече дегустации, които да са насочени точно към винените любители и консуматори. По този начин повече хора могат да се запознаят с нашите вина, което мисля че е важен момент в разпознаването на избата. Когато едно вино седи на рафта без да има човек, който да разкаже нещо за него, то би си останало там, колкото и хубаво да е. Ние залагаме точно на тези дегустации, като част от промотирането на нашите вина, като се стараем те да са интересни, забавни и образователни и по този начин да накараме хората да се докоснат до магията на нашите вина.

Винарска изба Шато Авли грабна Кристален приз за най – бързоразвиваща се изба. Иво Иванов, съсобственик на избата (вляво), получи ценния тройфей от големия български музикант Иван Лечев, ценител и познавач на виното, който притежава сертификат за сомелиер.(Снимка Божидар Марков)

Придържаме се към правенето на малки и лимитирани серии до 1000 бутилки от вид, което е също важен фактор, и оставам с впечатление че все повече хора обръщат внимание на него.

Винените любители и хората, които консумират вино всеки ден, са положително настроени към винарни и проекти, които не правят масови и комерсиални вина, а обръщат повече внимание на качеството и детайлите, което правим и ние.

Какви стъпки ще предприемете през 2023 г. за да засилите пазарното присъствие на Шато Авли?


- Като млада и малка изба, ние тепърва започваме да вървим по своя път. Капацитета на избата е 100 хил. бутилки, като мечтата ни е един ден да ги достигнем. Има все още много пазари, на които искаме да присъстваме, като едно перо което тепърва трябва да развиваме е износа на нашите вина. Едно е сигурно, че във Авли ще продължаваме да правим хубави и елегантни вина, като ще държим на най-важния елемент – качеството, и разбира се ще продължаваме да експериментираме и да правим нови неща. Със сигурност не сме достигнали до всички винени любители, което е също един елемент върху който имаме да поработим още. Ще се стараем да правим повече дегустации и да участваме на повече събития, така че да можем да запознаем повече хора с нашите вина.

Смятам че сме поели по правилния път на винопроизводство, но трябва време в което да реализираме нашите продукти. Виното е продукт, който изисква време и внимание към всеки детайл. Ние сме достатъчно търпеливи и имаме време и невероятна технологична база с която да го постигнем.

За финал ще използвам думите на един велик музикант - Франк Синатра: „най-доброто тепърва предстои“.

Кой е Калоян Попов

Виното се превърна не само в моя професия, работа и хоби, но то стана част от моето ежедневие. Както съм казвал и преди не аз отидох при виното, а то дойде при мен. Обичам да казвам, че то, само ме избра и цялата тази магия стана малко като на шега. Поех своето пътешествие в света на виното, което с всеки изминал ден ме води към различни държави и техните характерни сортове грозде, винени традиции и още по-традиционни аромати и вкусове. Пъстрият ми и разнообразен стаж в бранша до момента винаги ме е отвеждал в интересни посоки. Този път, вятърът на предизвикателствата ме срещна с виното на село Глушник и от скоро познатата на пазара изба Шато Авли. Към настоящия момент съм горд представител на екипа на винарната, в качеството ми на мениджър ключови клиенти, както и сомелиер, разбира се. Дегустацията и презентирането на вина е една малка част от новите предизвикателства, с които се сблъсквам всеки ден.

Благодаря за това интервю!

Димитър Дженев
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер