експорт > пазари


Ивайло Антонов: Наградите и медалите говорят за качеството на нашите вина

Изпълнителният директор на Беса Валей Уайнъри пред exporter.bg: Горди сме, че с нашите вина прославяме българското винопроизводство и допринасяме България да заеме полагащото й се място сред световните страни винопроизводителки

„Никога не сме си позволили лукса да пуснем на пазара вина, които не отговарят на нашите високи вътрешни стандарти“, казва Ивайло Антонов.

Г-н Антонов, какво е усещането да те обявят за The Best Winery of the Year 2023 at the London Wine Competition 2023, както и да спечелиш 5 златни и един сребърен медал на този изключетелно престижен конкурс? Бихте ли ни казали кое най-много ви зарадва при този невероятен успех?

- Усещането е прекрасно, защото е заслужено. Тук е моментът да благодаря на целия екип на Беса Валей Уайнъри. Той е в основата на тази награда. Тя е признание за ежедневните усилия на тези хора, а златните медали са олицетворението на резултатите от техният труд.

Радостен и много удовлетворяващ за нас е факта, че всичките тези отличия са получени от независимо и компетентно жури.  

2023 г. беше една много, много успешна година за Domaine Bessa Valley - триумфа в Лондон, поредната "Златна изба на България" в конкурса на сайта exporter.bg, специална награда 10 000+ най-добро вино от голяма серия за Domaine Bessa Valley Enira Reserva 2018 на Ди Вино. Как се стигна до тези върхове?

- Да така е. Надявам се, че до края на годината ще спечелим и други отличия. Да не пропуснем двата златни медала и един сребърен от Винария 2023, както и двата сребърни и едим златен от Concours Mondial Bruxelles

Всички тези награди и медали говорят за качеството на нашите вина, а това се постига с ежедневен труд, стриктно спазване на технологичните процеси и не на последно място в резултат на нашите международни консултанти.

Разбира се за тези резултати допринася и Граф Стефан Фон Найперг, чиято фамилна традиция във винопроизводството води началото си от преди над 800 г.

Горди сме, че с нашите вина прославяме българското винопроизводство и допринасяме България да заеме полагащото й се място сред световните страни винопроизводителки.

"Златната изба на България" е оценката на ценителите на виното в социалните мрежи. Как успявате повече от 20 години да приковете тяхното внимание?


- Отговорът до голяма степен се изчерпва с гореизложеното, а именно с качеството на нашите вина. Бих добавил не само качеството, но и постоянството на това качество през годините.

Ивайло Антонов (вдясно) получи Дииплом "Златната изба на България" за 2022 г. Наградата на сайта exporter.bg му бе връчена от Стефан Стайков, известен български икономист и маркетолог (работил 16 години за Кока Кола в САЩ, Австралия и Нова Зеландия)

Никога не сме си позволили лукса да пуснем на пазара вина, които не отговарят на нашите високи вътрешни стандарти.

На второ място допринася факта, че в последните една - две години инвестирахме в подобряването на визията на интернет страницата ни, както и в ежеседмични постове в социалните медии.  

Вече преполовихме 2023 г. Добра ли е тя във вътрешен и експортен план за Domaine Bessa Valley?


- Годината стартира „плахо“ за нас заради инфлационният натиск, който имахме на вътрешен пазар. Същото бих могъл да кажа и за експорта, но лека полека нещата започват да си идват на място. Очакванията ни са за много силни месеци в края на годината, където изби като нашата, специализирани в производството на червени вина, традиционно се справят добре.

Предстоят и два проекта към наши международни партньори за общо 60 000 бутилки с персонализирани етикети, които ще допринесат за постигане на заложените ни годишни обеми.

Излиза ли винарската индустрия на България от пандемичния шок на Ковид и последствията от войната в Украйна? Как Вашата изба се справя с новите предизвикателства?

- За Беса Валей Уайнъри 2022 г беше една от най-успешните години от гледна точка на продажби и на качество на вината ни.

Искрено се надявам, че години като 2020 и 2021 ще останат само като лош спомен, но от друга страна този период беше и възможност за оптимизиране на много процеси, инвестиции в нови съоръжения и технологии, които в момента ни помагат да вървим напред и да продължим да радваме всички винолюбители с нашите прекрасни вина.

Благодаря за това интервю!

Димитър Дженев

Снимка: Божидар Марков

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер