експорт > пазари


Ханс Юрген Мюлер: Селскостопанските стоки и конкурентоспособните промишлени стоки, произведени и доставени специално за немската индустрия, ще бъдат от полза и за двете икономики

"Инвестиционният климат в България от няколко години се подобрява от ниските данъци за инвестиционните компании. Въпреки това недостигът на работна ръка в индустриалния сектор ограничава новите инвестиции, докато разходите за труд са все още привлекателни. Селскостопанският сектор е все още отворен за чуждестранни инвестиции", отбелязва Ханс Юрген Мюлер.

Почетният председател на CITHA,  ръководил организацията повече от 20 години, пред exporter.bg за българския износ и възможностите за инвестиции в България.

В поредица от интервюта exporter.bg – експортния сайт на България, ще представи дейността на Конфедерацията на асоциациите на международните търговски къщи (CITHA)  и нейните членове – организация основана още през далечната 1956 г.

От 2016 г. Ханс Юрген Мюлер е почетен председател на CITHA. Ръководил е организацията почти 20 години.

Г-н президент, бихте ли представили Вашата асоциация?

- Citha е общоевропейска асоциация на международните търговци, която работи от почти 70 години в полза на своите асоциации и компании членки.

Каква е представата Ви за инвестиционната и бизнес среда в България? Компании от Вашата асоциация биха ли инвестирали у нас?


- Инвестиционният климат от няколко години се подобрява от ниските данъци за инвестиционните компании. Въпреки това недостигът на работна ръка в индустриалния сектор ограничава новите инвестиции, докато разходите за труд са все още привлекателни. Селскостопанският сектор е все още отворен за чуждестранни инвестиции.

Кои български стоки биха намерили добър прием на западните пазари, в частност в страната, която представлявате?


- Българските стоки трябва да се конкурират по качество и цена с внос от цял свят на широко отворения пазар на ЕС. Селскостопанските стоки и конкурентоспособните промишлени стоки, произведени и доставени специално за немската индустрия, ще бъдат от полза и за двете икономики. Освен това българският туристически сектор има какво да предложи.

Благодаря за това интервю!


Още за CITHА


Европейската конфедерация на асоциациите на международните търговски къщи e създадена през 1956 г. в Брюксел и е призната от важни международни институции като Световната банка, МВФ, UNCTAD, ОИСР, СТО, Комисията на ЕС и др. Днес организацията има много редовни и асоциирани членове в цяла Европа, включително Австрия, Германия, Франция, Унгария, Италия, Швейцария, Турция, Обединеното кралство и др.

Генералната цел на Европейската конфедерация на асоциациите на международните търговски къщи е през настоящата година да се постави акцент върху Източна Европа като се даде възможност на членовете на организацията да се запознаят с местните познания и разбирания за пазара, както и с възможностите за осъществяване на бизнес в тази част на Европа.

Президентът на Конфесерацията Ян Крюкемайер, подчертава в писмо до Българската експортна асициация  и сайта exporter.bg, желанието на тази международна организация да осъществи контакт между нея и българското правителство, българската бизнес общност и институциите, които съдействат за търговията и износа.

Този контакт се осъществи в рамките на два дни - по време на коктйел, даден в чест на CITHA в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и на конференцията, която се проведе в хотел "Анел". На нея присъстваха и взеха участие Димитър Данчев - служебен заместник-министър на икономиката и индустрията, Найден Недялков - президент на Българската експортна асоциация (BEXA), Ян Крюкемайер - президент на CITHA и Гълъбин Гълъбов - председател на УС и изпълнителен директор на БАЕЗ.

(Очаквайте още интервюта с президенти на асоциации от други държави, членки на CITHA, които заедно с Ян Крюкемайер, Грегор Волф, Антонио Бонет и Ханс Юрген Мюлер посетиха България по време на годишната среща на Конфедерацията. Тя се състоя по покана на Българската експортна асоциация и бе осъществена с организационното съдейстивие на сайта exporter.bg)

Димитър Дженев

 

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер