експорт > международни изложения


В Европарламента официално позлатиха българското вино

Удостоиха Vineyards Selection Тенево с най-престижното отличие International Revelation Red Wine на специална церемония в Eвропейския парламент

Общо 73 български вина взеха участие в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали. Това означава почти 37% наградени вина, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28%, което подчертава изключителното качество на българските вина.

Най-доброто червено вино в света – тероарното Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“, официално си прибра златото от Брюксел. То получи най-високия приз от тридесетото издание на престижния винен форум Mondial de Bruxelles и спечели титлата International Revelation Red Wine.

Наградата – почетен плакет и голям златен медал, бе връчена на Гергана Крикорян - директор „Производство“ на „Вила Ямбол“. Призът бе даден на официална церемония в Европейския парламент в Брюксел от директора на Mondial de Bruxelles Томас Костенобъл.

Над 100 дипломати, членове на Европейския парламент и политици дегустираха българското вино в сърцето на Брюксел.

Признанието за „Вила Ямбол“ е огромно, тъй като за първи път най-доброто червено вино в света идва от България. „Това не е просто резултат от упорит труд и много усилия, това вино е една сбъдната мечта. Още със засаждането на лозята в тези микрорайони, си поставихме за цел да създадем уникални вина, които да демонстрират силата на тероара и какъв потенциал може да разкрие в класически френски сортове у нас“, коментираха от екипа на „Вила Ямбол“.

Тероарното Vineyards Selection Тенево, произведено от „Вила Ямбол“ спечели в конкуренция с още 4836 изпратени проби. Пътуващият конкурс всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия в средата на май. Изпратените напитки бяха 7500 от 50 държави от целия свят.

Най-високооцененото българско червено вино Vineyards Selection се произвежда от селектирани лозови масиви  на „Вила Ямбол“ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо. Общо 73 български вина са взели участие в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали. Това означава почти 37% наградени вина, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28% и подчертава изключителното качество на българските вина. Сред спечелените медали, най-престижното отличие бе Голям златен. То се  връчва само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles. Освен 13 златни и 11 сребърни медала, България бе отличена с три Големи златни медала, сред които и Vineyards Selection Тенево.

По брой медали, лидер отново е „Вила Ямбол“ – общо шест за бели и червени вина и други два за розе, чиято част от конкурса Mondial de Bruxelles се проведе по-рано тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и Vineyards Selection от микрорайон Тенево. Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново Карагеоргиево от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Vineyards Selection e колекционерската серия вина на „Вила Ямбол“, създадена с идеята да разгърне най-пленителните характеристики на тероара на източната Тракийска низина. Червените вина са създадени от три микрорайона – Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията от награденото в Тенево са от 2005 година. Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени според „Розата на ветровете“ – компас, който определя интензитета на въздушните течения, посоката и силата им. Гроздоберът започва в средата на август и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно. Процесът на винификация протича в специални малки съдове - микроферментатори и открити каци за ферментация. 65 % от виното е отлежавало 16 месеца във френски бъчви. Серията Vineyards Selection включва три червени, едно бяло, едно розе и две естествено пенливи вина - направени по класическа технология. От тях бялото пенливо вино бе оценено със златен медал в сесията на тазгодишното издание на конкурса Mondial de Bruxelles за пенливи вина. Всички те могат да се открият в подбран брой ресторанти в София, големите градове и специализираните магазини.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер