експорт > международни изложения


Стокообменът между България и Гърция е достигнал рекордни нива от 5.9 млрд. евро

Това е приблизително 30% ръст, сравнено с 2021 година

Министър Богдан Богданов: Страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация за гръцкия бизнес и доказателство за това е нарасналото значително присъствие на компании с гръцки капитал – вече над 18 000.

„Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9 млрд. евро през 2022 год., отчитайки приблизително 30% ръст, сравнено с 2021 година“. С тези думи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов е открил българската палата на 87-ия Солунски международен панаир, заедно с гръцкия си колега министъра на националната икономика и финансите Констанинос Хадзидакис, съобщава икономическото министерство. От българска страна на събитието са присъствали още министрите на финансите и туризма – Асен Василев и Зарица Динкова, както и представители на предприятия, организации и институции.

„Гърция е важен търговски партньор на България“, подчертал министър Богданов. По неговите думи страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация за гръцкия бизнес и доказателство за това е нарасналото значително присъствие на компании с гръцки капитал – вече над 18 000. „Гръцките инвестиции в България достигат повече от 3 млрд. евро, като за 2023 г. преките чуждестранни инвестиции в България са с обем от над 300 млн. евро.“, казал още той. Mинистър Богданов подчертал, че двете страни имат потенциал да създадат заедно регионален енергиен хъб за Югоизточна Европа, важността на който ще бъде както регионална, така и със сериозно положително отражение на цяла Европа.От своя страна гръцкият министър на националната икономика и финансите Констанинос Хадзидакис обявил, че България е втората по значимост дестинация за износ на стоки от гръцки предприемачи. „Ще задълбочим двустранното сътрудничество в секторите иновации, нови технологии и енергетика“, допълнил той.

Двамата министри са обиколили българските щандове на 87-ия Солунски международен панаир. Тази година страната ни е представена от 60 български компании и организации от различни сектори. Министър Богданов обявил стартирането на два нови проекта – първите карго полети от страна на българската компания Дронамикс на гръцкия пазар и новата програма на Ендуросат за изстрелване в ниска орбита на сателитна констелация. Гърция е първият пазар, на който Дронамикс ще започне търговски полети. Техен партньор в южната ни съседка е логистичната компания Golden Cargo, част от Golden Union. Първите маршрути в Гърция ще свържат Атина с Крит и с Кавала, като през 2024 г. предстои да се отворят и други дестинации, обслужвани от Дронамикс с дронове, произведени в България. Програмата Bulgarian Sentinel Program на Ендуросат се очаква да стартира през следващата година и да предостави огромни възможности за развитие на нови технологии за сигурност, наблюдение на околната среда и ранна превенция при бедствия и аварии.

Националното участие в 87-то издание на Солунския международен панаир се организира от Министерството на икономиката и индустрията. На българския национален щанд в Солун ще бъдат представени предприятия, организации и институции като Българската агенция за инвестиции (БАИ), Националната компания индустриални зони (НКИЗ), Българската академия на науките (БАН) и други. На отделни щандове дейността си ще презентират десетки български компании от различни сектори като високи технологии и IT, фирми, свързани с хранително-вкусовата промишленост, с образование, транспорт, машиностроене и други.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер