Банер

за ценители > lifestyle


Кабриолет или моторница? Aquada!

С този автомобил амфибия ексцентричният милионер сър Ричард Брансън прекоси Ламанша само за един час 40 мин и 6 секунди

Сърцето на Aquada е 6-цилиндров V-образен бензинов двигател с мощност 175 к.с. Той задвижва 5-степенна ръчна трансмисия, а окачването е активно, контролирано от компютър. Естествено, всичко е водонепроницаемо.

Представете си кабриолет, който с лекота лети по шосето със скорост от 160 км/ч, спуска се към морския бряг и когато колелата му стъпят на пясъка, шофьорът натиска едно копче и само за 12 сек. гумите се прибират, появява се витло и колата се превръща в лодка, която с лекота пори вълните .

Звучи като научна фантастика, но е истина! Точно с този автомобил-амфибия, наречен Aquada, преди няколко години ексцентричният милионер сър Ричард Брансън прекоси Ламанша само за един час 40 мин и 6 секунди.

Тогава ставаше въпрос за прототип, но сега колата вече напуска родната Великобритания, където
се радваше на успех сред сънародниците на Джеймс Бонд, и атакува най-големия автомобилен пазар в света – американския.

Цената, на която ще се появи в автосалоните, ще бъде около $ 85 000. Никак не е малко, особено предвид икономическата криза, връхлетяла Щатите, но със сигурност има пазар поне за няколко хиляди бройки годишно.

Сърцето на Aquada е 6-цилиндров V-образен бензинов двигател с мощност 175 к.с. Той задвижва 5-степенна ръчна трансмисия, а окачването е активно, контролирано от компютър. Естествено, всичко е водонепроницаемо, но инженерите са обмислили и далеч по-дребни детайли.

Така например седалките могат да се повдигат доста на височина, за да осигурят по-добра видимост във водата, а аудиоуредбата е водоустоййчива. Забравихме да отбележим, че скоростта на движение във водата е 26 възела и 50 км/ч.

Компания на Acuada в похода й към световните пазари ще прави и по-малкото и братче, наречено Quadski, за което вече писахме в exporter.bg. Представена като първата в света високоскоростна персонална амфибия, Quadski е всъщност хибрид между четириколесен мотоциклет и воден скутер.

Според производителя, компанията Gibbs Technologies, тази високотехнологична водна играчка е в състояние да развие скорост от 70 км/ч и по суша, и по вода. А трансформацията от мотор в джет ски се извършва за по-малко от 5 секунди. Цената е двойно по-ниска от тази на колата-амфибия Aquada – около $ 46 000.

И ако за някои Aquada е решение на въпроса спортна кола и моторна лодка, за други Quadski е оръдие на труда. Или по-скоро оръжие на труда. Не се учудвате, че най-големите поръчки за Quadski идват от военни и полицейски части от всички континенти, нали?


Милко Стоименов, списание Travel magazine 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер