експорт > ИКТ бизнес


Секторът на информационните и комуникационните технологии формира 6 % от БВП на България

Министър Богдан Богданов: Над 940 баварски фирми развиват производствена и търговска дейност в България. Сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) е един от най-бързо развиващите се сектори у нас, а страната ни има добре развита екосистема от иновативни и световно признати компании

По време на „Б2Б форум Бавария-България“ в Мюнхен икономическият министър и представители на водещи баварски компании обсъдиха възможностите за инвестиции у нас в аутомотив сектора, електрониката и транспорта.


„Германия е водещият търговски партньор на България, като през 2022 г. отбелязахме рекорд в двустранния стокообмен. 1/3 от този стокообмен е именно благодарение на търговията с Бавария, която е и сред трите германски федерални провинции с най-голямо присъствие по линия на инвестициите у нас. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при откриването „Б2Б форум Бавария-България“ в Мюнхен, Германия, на който присъстваха представители на сайта exporter.bg и BEXA (Българска експортна асоциация за малък и среден бизнес). По неговите думи над 940 баварски фирми с повече от 260 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България. Министърът допълни още, че ИКТ секторът формира 6 % от БВП на България.

По време на форума бе поставен акцент върху сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), където България и Бавария имат активни партньорски отношения. „Това е един от най-бързо развиващите се сектори у нас и страната ни има добре развита екосистема от иновативни и световно признати компании“, каза министър Богданов. Той заяви, че предвид динамичната и променяща се среда секторът се нуждае от стабилност и предвидимост. „Ето защо България залага много и на развитието на човешкия ресурс“, подчерта министърът на икономиката. По думите му страната ни може да създава водещи иновации в дигитални и зелени технологии. „България разполага с талантливи инженери и достатъчна експертиза, като у нас могат да бъдат постигнати синергии и партньорства във високотехнологични сектори“, категоричен бе той.

Икономическият министър заяви, че правителството поставя акцент върху космическата индустрия и финтех. „Подкрепяме инвестициите в развитието на тези сектори, а страната ни предоставя атрактивни условия за реализацията на бизнес проекти“, каза още Богданов и добави, че България вече е дом на стотици високотехнологични компании.

В рамките на работното си посещение министър Богданов се срещна и с представители на водещи баварски компании в аутомотив сектора, електрониката и транспорта, с които бяха дискутирани възможностите за инвестиции у нас. Сред тях са компании, които разработват автомобилна електроника, както и иновативни и изключително сложни системи в областта на контролa на емисиите, термичнoто управление и новите технологии за превозни средства от всички задвижващи системи. Министър Богданов ги запозна с предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация. „България се превръща в място, където инвеститорите могат да намерят устойчива среда за развитие, каза Богданов. По неговите думи над 400 електронни услуги на правителството за бизнеса ще се развиват през следващите години. Богданов увери представителите на баварските компании, че могат да разчитат на институционална подкрепа от страна Министерството на икономиката и индустрията. „Работим за това България да бъде част от иновативното бъдеще на света“, подчерта министърът.

(През 2022 г. общият стокообмен между България и федерална провинция Бавария бележи абсолютен рекорд в историята на търговско-икономическите отношения, като нараства с 22,5 % спрямо 2021 г. и възлиза на 2,121 млрд. евро).

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер