експорт > пазари


Заместник - министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев връчи на Сарк България АД Големия кристален приз "Експортьор на годината" за 2022 г.

„Експортьор на годината” за най-динамично развиваща се компания в експорта за 2022 г. стана Айгер Инженеринг ООД.

Патрон на събитието за единадесета поредна година бе Министерството на икономиката и индустрията, а спонсор – Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) ЕАД.

Сайтът на успелите в експортния бизнес exporter.bg връчи за единадесета поредна година наградите “Експортьор на годината”. Събитието се проведе в централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Класациите на exporter.bg обхващат фирмите от малкия и среден бизнес, защото за сайта е национална кауза, те да бъдат подкрепени. Те са изготвени от Бизнес група Активити и проверени от Националния статистически институт.

"Тази вечер Експортер.Бг, сайтът на успелите в експортния бизнес, за единадесета поредна година ще награди най-успешните малки и средни фирми в експорта за 2022 г. В променената обстановка, създадена преди 4 години от пандемията, а впоследствие от войната в Украйна, ние ще отдадем заслуженото внимание на българския малък и среден бизнес, защото той е по-важен от всякога и защото го заслужава", каза в при откриването на събитието Димитър Дженев, главен редактор на exporter.bg.

И допълни, че в лицето на сайта малките и средни експортно ориентирани фирми са намерили своя медийна трибуна, която се развива и превръща във фактор в медийното пространство.

Мудин Ниязи, административен директор на  Сарк България АД (в средата), получи Големия кристален приз приз от Ивайло Шотев, заместник - министърът на икономиката и индустрията (вляво).

Той е основно средство за комуникация между тях и международните им партньори. Димитър Дженев благодари на Бизнес група Активити, изготвила класациите и на Националния статистически институт, затова че ги е проверил

"Благодарим на Министерството на икономиката и индустрията за това, че за единадесета поредна година стана патрон на нашето събитие и за това, че подкрепя нашите инициативи. Сърдечно благодарим на доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека Св.св. Кирил и Методий, за това че ни предостави възможността да проведем това събитие на едно толкова специално място — книжовно и духовно, и знаково за всеки българин.

Искам да изкажа специална благодарност на нашия спонсор - Българската агенция за експортно застраховане, партньор на exporter.bg от създаването на сайта преди 11 години", отбеляза още Димитър Дженев. След което покани на сцената Ивайло Шотев, заместник - министър на икономиката и индустрията, за да приветства гостите.

Кристалният приз "Експортьор на годината" за Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2022 г. отиде при Айгер Инженеринг ООД. Заместник - министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев (вляво) връчи наградата на Янко Янчев, съдружник в компанията.

Големият кристален приз "Експортьор на годината" за Най-големи приходи от експорт през 2022 г. спечели фирма Сарк България АД. Мудин Ниязи, административен директор на компанията, получи ценния приз от Ивайло Шотев, заместник - министърът на икономиката и индустрията. За единадесета поредна година министерството бе партньор на събитието.

Големият победител

Сарк България АД Сарк България АД произвежда електролитни медни продукти. Имат издаден от Министерство на икономиката cepтифиĸaт зa инвecтиция ĸлac A. Paзмepът нa инвecтициятa възлизa нa 17 млн. лв., ĸaтo щe бъдaт oтĸpити 40 нoви paбoтни мecтa.

Πpoeĸтът "Πpoизвoдcтвo нa мeдни пpoвoдници" нa дpyжecтвoтo имa зa цeл дa изгpaди зaвoд в Бългapия, в ĸoйтo дa ce пpoизвeждaт eлeĸтpичecĸи ĸaбeли, ocнoвнo зa aвтoмoбилнaтa пpoмишлeнocт, ĸaĸтo и cпeциaлни пpoвoдници, ĸoитo имaт шиpoĸa yпoтpeбa в aвиaциoннaтa и oтбpaнитeлнaтa индycтpии.

Кристалният приз "Експортьор на годината" за Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2022 г. отиде при Айгер Инженеринг ООД. Заместник - министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев връчи наградата на Янко Янчев, съдружник в компанията.

Айгер Инженеринг ООД е семейна компания част от швейцарския холдинг AIGER GROUP AG. Фирмата създава бутикови инженерни решения от световно качество с швейцарска прецизност. Имат клиенти в над 60 държави. Притежават над 25 световни патента, които са част от автобиографията на служителите на компанията.

За девети път тази година exporter.bg даде Кристален приз „Експортьор на годината“ за Устойчивост на развитие. Носител на приза стана Гопет Транс ЕООД. Рая Рендакова, търговски директор на компанията, получи ценния приз от Гълъбин Гълъбов - изпълнителен директор и председател на УС на БАЕЗ.

"Гопет Транс" ЕООД е водеща спедиторска компания с офиси и представителства в България, Румъния, Полша, Испания, Гърция и Турция. Преди две години компанията спечели Кристален приз "Експортьор на годината" за завоюване на нови пазари във връзка с откриването на офиса си в Турция - важен мост за българския износ към Турция и страните от Средния и Близкия изток. Печелила е многократно Големия кристален приз "Експортьор на годината" за най-големи приходи от експорт. Всяка година показва висок ръст на приходите, което също беше важен фактор, за да бъде удостоена с Кристален приз за устойчивост на развитие.

През 2023 г. "Гопет Транс" ЕООД отбеляза 10 години от организирането на първия „зелен“ транспорт у нас. През 2013 г. компанията пусна първия интермодален влак до Румъния. Над 206 хил. тона вредни емисии в природата са спестени чрез пренасочване на повече от 565 хил. тона стоки от шосеен към интермодален транспорт.

Кристален приз  „Експортьор на годината“ за Завоюване на нови пазари през 2022 г. спечели  фирма Енсес ЕООД.

Доц. д-р Михаил Кончев, заместник - председател на Националния статистически институт връчи голямата награда на Яцек Стефан Звип,
член на Борда на директорите на Енсес Инвестмънг Груп АД.

Енсес Инвестмънг Груп АД е високотехнолична компания с много иновативни софтуерни и хардуердни разработки, лидер в производството на локъри в България и все по-силно и разширяващо се присътвие на външни пазари в Европа, Южна Америка, Близкия и Среден Изток.

За първи път в историята на конкурса «Експортьор на годината» сайтът exporter.bg връчи Кристален приз за «Криейтив за 2022». И първият носител на наградата е Бард 90 ЕООД.

Тодор Атанасов, търговски директор на компанията и син на собственика Валентин Атанасов, получи ценния приз от Цветелина Николова, управляващ директор на Винарска изба Катаржина Естейт. Бизнес дамата, която промени света на виното, е първият и единствен засега носител на Голямата награда на сайта exporter.bg Кристален приз «Златната изба за Криейтив».

Бард 90 ЕООД води началото си от 1991 г. През цялото време на съществуването си дружеството се занимава с разработване на технологии в пчеларството, извличане и обработка на екстракти от пчелни продукти. От 2004 г. дружеството притежава собствени пчелини, разположени във високопланинските части на Стара планина, в района на Елена обл. Велико Търново, от които се добиват пчелни продукти като пчелно млечице, прополис и пчелен прашец.

Продуктите на Бард 90 ЕООД, под търговската марка Bee Happy, са изцяло натурални, с доказани качества и са произведени от собствените пчелини на дружеството в преработвателното му предприятие в село Куманово, Варненско. Фирмата е семейна - Валентин Атанасов - баща и Тодор Атанасов - син.

Бард 90 ЕООД експортира над 1000 тона мед на година, от тях 400 тона през Лидл в Германия - 200 тона, в Австрия - 100 тона и в Испания - 100 тона). Останалите пазари са Гърция, Сърбия, Румъния, Израел и др.

Предприятието ползва еврофондове и догодина ще бъде на 100 % роботизирано. Затова е удостоено да бъде първият носител на Кристален приз "Експортьор на годината" за криейтив.

За втори път тази година exporter.bg връчи Специален приз за "Добри европейски практики в експорта 2022".

И носители на ценния приз станаха Ветпром АД и Рубелла Бюти АД. Изпълнителният директор на Ветпром АД Станислав Стоев получи специалната награда от Сашо Чакалски - председател на Надзорния съвет на Топлофикация София. А Найден Недялков, президент на Българска асоциация за малък и среден бизнес (BEXA) връчи ценния диплом на Светослав Узунов, търговски директор на Рубелла Бюти АД.

Номинирани и победители


Голям Кристален приз За най-големи приходи от експорт

Номинирани:

АЛКАО ЕООД
ГОПЕТ ТРАНС ЕООД
САРК БЪЛГАРИЯ АД

Победител:

САРК БЪЛГАРИЯ АД

Кристален приз За динамика на развитие

Номинирани:


ТРАНСНАВАРА ЕООД
МГ. АНОДИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АД
АЙГЕР ИНЖЕНЕРИНГ ООД

Победител:

АЙГЕР ИНЖЕНЕРИНГ ООД

Кристален приз За устойчивост на развитие


Номинирани:

ГОПЕТ ТРАНС ЕООД
БМТ ТРЕЙД ЕООД
ВЕТПРОМ АД

Победител:

ГОПЕТ ТРАНС ЕООД

Кристален приз За завоюване на нови пазари


ЕНСЕС ЕООД

Кристален приз За Криейтив за 2022

Победител: Бард 90 ЕООД

Грамота „Експортьор на годината“
Специална награда за:
"Добри европейски практики в експорта 2022"
ВЕТПРОМ АД

Грамота „Експортьор на годината“
Специална награда за:
"Добри европейски практики в експорта 2022"
РУБЕЛЛА БЮТИ АД

Грамота „Експортьор на годината“
Специална награда за:
"Българска прецизност в експорта 2022"
БМТ Трейд ЕООД

Грамота „Експортьор на годината“
Специална награда за:
"Пробив в експорта на високи технологии 2021"
АПС ТРЕЙДИНГ ООД

Номинирани в сектор „Производство на лекарствени вещества и продукти“:


АДИФАРМ ЕАД
ДЖИ И ФАРМАСЮТИКЪЛС ООД
ВЕТПРОМ АД

Носител на наградата "ЕКСПОРТЬОР НА ГОДИНАТА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИ ПРИХОДИ ОТ ЕКСПОРТ В СЕКТОРА ЗА 2022 Г."

ДЖИ И ФАРМАСЮТИКЪЛС ООД


Номинирани в сектор „Сухопътен, Воден и Въздушен транспорт, складиране на товари и спомагателни дейности в транспорта“:

ГОПЕТ ТРАНС ЕООД
МАРСФЕЛД ЖЕЛЕЗОПЪТНА ЛОГИСТИКА АД
КАРГО ЕР ООД

Носител на наградата "ЕКСПОРТЬОР НА ГОДИНАТА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИ ПРИХОДИ ОТ ЕКСПОРТ В СЕКТОРА ЗА 2022 Г."

ГОПЕТ ТРАНС ЕООД

Номинирани в сектор „Добив на въглища, метални руди, неметални материали и суровини“:

ДИОНИСОМАРБЛЕ ЕООД
ПОЛАРИС-8 ООД
КОПРИВЛЕН-МРАМОР ЕООД

Носител на наградата "ЕКСПОРТЬОР НА ГОДИНАТА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИ ПРИХОДИ ОТ ЕКСПОРТ В СЕКТОРА ЗА 2022 Г." -

ДИОНИСОМАРБЛЕ ЕООД

Номинирани в сектор „Производство на основни метали“:

САРК БЪЛГАРИЯ АД
ЕЛ БАТ АД
БМТ ТРЕЙД ЕООД

Носител на наградата "ЕКСПОРТЬОР НА ГОДИНАТА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИ ПРИХОДИ ОТ ЕКСПОРТ В СЕКТОРА ЗА 2022 Г."

САРК БЪЛГАРИЯ АД

Номинирани в сектор „Производство на машини и оборудване с общо и специално предназначение“:

СТРОИТЕЛНО ОБОРУДВАНЕ ЕООД
ДОЛАНДИЯ БЪЛГАРИЯ ЕООД
ДАНФОС ЕООД

Носител на наградата "ЕКСПОРТЬОР НА ГОДИНАТА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИ ПРИХОДИ ОТ ЕКСПОРТ В СЕКТОРА ЗА 2022 Г."

ДАНФОС ЕООД

Номинирани в сектор „Производство на почистващи, миещи, тоалетни и козметични препарати“:

РУБЕЛЛА БЮТИ АД
РЕВЮЕЛ ООД
АРОМА АД

Носител на наградата "ЕКСПОРТЬОР НА ГОДИНАТА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИ ПРИХОДИ ОТ ЕКСПОРТ В СЕКТОРА ЗА 2022 Г."

РУБЕЛЛА БЮТИ АД


Номинирани в сектор „Производство на хранителни продукти и напитки“:

АЛКАО ЕООД
КРЕМИО ЕАД София
КЛАС ОЛИО ЕАД

Носител на наградата "ЕКСПОРТЬОР НА ГОДИНАТА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИ ПРИХОДИ ОТ ЕКСПОРТ В СЕКТОРА ЗА 2022 Г."

АЛКАО ЕООД

Номинирани в сектор „Производство на текстил и изделия от текстил, без облекло“:

МИЛАТ КАРПЕТ БЪЛГАРИЯ ЕООД
ЛЕМПРИЕР УУЛ ЕООД
ДАУН КРИЕЙТЪРС АД

Носител на наградата "ЕКСПОРТЬОР НА ГОДИНАТА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИ ПРИХОДИ ОТ ЕКСПОРТ В СЕКТОРА ЗА 2022 Г."

ЛЕМПРИЕР УУЛ ЕООД

Събитието бе съпътствано с парти - коктейл. Гостите се насладиха на вкусните продукти от българско месо на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест. Те дегустираха елитни вина на 6 български изби - Катаржина Естейт, Домейн Беса Валей, Капатово, Страцин, Шато Авли и Лозето.

Снимки: Божидар Марков и Антон Марков

Галерия от снимки

 


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер