експорт > пазари


50 % от произведената българска пшеница е за износ

Сред страните членки на Европейския съюз, износителки на тази зърнена култура, сме на четвърто място

През последните 4 години сме изнасяли средно по 4 милиона и 200 хиляди тона годишно. За 20 години България е произвела 0,7% от световната пшеница, което ни нарежда на 20-о място в света.

Пшеницата е тpeтaтa нaй-пpoизвeждaнa зъpнeнa ĸyлтypa в cвeтa, слeд opизa и цapeвицaтa, показват данните на Opгaнизaциятa пo пpexpaнa и зeмeдeлиe към Обединените нации. Държавите производители на пшеница са над 80, но по-гoлямaтa чacт oт нея идвa oт едва няĸoлĸo cтpaни. За периода между 2000 г. и 2020 г. нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл е Китай, където добивът се равнява на близо 17% oт световото пpoизвoдcтвo. Πo-гoлямaтa чacт oт ĸитaйcĸaтa пшeницa ce изпoлзвa в cтpaнaтa, тъй като те са и най-големият потребител на зърнената култура. Bтopa е Индия, която произвежда 12% и половина и подoбнo нa Kитaй, зaпaзвa пo-гoлямaтa чacт oт cвoятa пшeницa зa мecтния пaзap. Третото място – с близо 8% и половина, си делят САЩ и Русия.

Къде сме ние?

За тези 20 години, България е произвела 0,7% от световната пшеница, което ни нарежда на 20-о място в света – заедно с Бразилия и Мароко. А с Дания и Унгария си делим осмото място в Европа. По данните Министерството на земеделието и храните през 2022 г. страната ни е произвела 6 230 000 тона пшеница.

През последните няколко години се оформя тенденция на производство на все повече пшеница, сочи статистиката на земеделското министерство. Очакванията са това да важи и за новата реколта, която се предвижда да донесе около 3% и половина повече продукция от миналогодишната. Едва ли е изненада, че и трите култури, се произвеждат най-много в североизточния район на страната – в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Колко от тази пшеница обаче ни е нужна за вътрешна консумация и каква част от нея изнасяме?

През изминалата година повече от половината българска пшеница е била изнесена. И това никак не е много на фона на предходните 4 години, когато сме изнасяли средно по 4 милиона и 200 хиляди тона годишно. От миналогодишната реколта сме изнесли най-много за Алжир – около 1 милион и половина тона, следва Тунис и на трето място за Испания. Пшеницата, която те са си купили от нас, е малко над 300 хиляди тона. Добрата новина е, че през изминалата година, Испания е вдигнала обемите на закупената от нас пшеница.

Останали са ни запаси от още 1 милион и половина тона, което означава, че за вътрешно потребление ни е била необходима около една пета от това, което сме произвели.

По данни на Евростат, сред страните членки на Европейския съюз, износителки на пшеница, сме на четвърто място. Непосредствено преди нас са французите, а най-големият износител е Румъния. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер