експорт > пазари


Всяка година в България се събират и обработват между 15 и 17 хиляди тона лечебни растения, 90% от тях се изнасят

Над 50% от лавандулата, която се продава по света, е българска

Страната ни е абсолютен световен лидер в производството на билки, показва статистиката на Европейската комисия.

България е абсолютен световен лидер в производството на билки, показва статистиката на Европейската комисия.

По данни на Министерството на околната среда и водите, от всички страни-членки, само в България се събират билки от дивата природа в големи количества, което е и причина да сме единствените в общността със специализиран Закон за лечебните растения.

Всяка година в пунктовете ни се събират и обработват между 15 и 17 хиляди тона лечебни растения, като 90% от тях се изнасят. Броят на тези с доказани положителни свойства е 750, а около 250 се използват интензивно във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, в козметиката и народната медицина. 24 билки са забранени да се събират със стопанска цел, а за други 11, сред които еньовчето например, всяка година се определят допустими количества.

В продължение на известно време забранен за беритба беше така обичания мурсалски чай, поради застрашени естествени находища.

И още една челна позиция запазена за страната ни – производството на лавандула. През последните 10 години, след 40–годишна пауза, България се завърна след силните производители и отново завоюва признание не само като европейски, но и като световен лидер в производството на лавандула.

От години сме и сред лидерите в производството на лавандулово масло, като над 50% от лавандулата, която се продава по света, е българска. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер