експорт > технологии


Над 400 компании у нас работят в секторите мехатроника, електроника и микроелектроника, експортно ориентирани са

Министър Богдан Богданов: България може да се превърне в регионален хъб за микроелектроника

Имаме огромен потенциал в областта на микроелектрониката, но трябва да концентрираме усилията си в конкретни направления, като създаване на нови продукти, дизайн на чипове и електронни сензори, производство на компоненти за роботиката“, казва министърът на икономиката и индустрията.

У нас над 400 компании работят в секторите мехатроника, електроника и микроелектроника и имат сериозен принос за развитието на икономиката, като в тях са заети около 60 000 души. Те са експортно ориентирани и разполагат с едни от най-модерните производства и високо квалифицирани кадри. Това е заявил министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на кръгла маса за насърчаване на сътрудничеството между Обединеното кралство и България в областта на полупроводниците и микроелектрониката, модерирана от посланика на Великобритания в България Н.Пр. Роб Диксън, съобщава икономическото министерство.

На форума, организиран от Британското посолство, са били обсъдени възможностите за изграждане на партньорства между двете страни. Британски експерти са споделили своя опит и добри практики, представена е била идеята за разработване на регионален център по микроелектроника в България на базата на английския опит с центровете и програмите за обучение.

„Виждам голям потенциал за партньорство с Обединеното кралство в сектора. Заедно можем да имаме ключова роля на международния пазар. Секторът Микроелектроника и мехатроника е един от най-бързо развиващите се и иновативни в българската икономика. Той е сред ключовите индустрии за бъдещ растеж и инвестиции у нас", изтъкнал още министър Богданов.

„Имаме огромен потенциал в областта на микроелектрониката, но трябва да концентрираме усилията си в конкретни направления, като създаване на нови продукти, дизайн на чипове и електронни сензори, производство на компоненти за роботиката“, отбелязал министърът на икономиката и индустрията.

По думите му страната ни има големи възможности за привличане на инвеститори в сектора, както и достатъчно експертиза и подготвени инженери.

„У нас се разкриват все повече центрове за развойна дейност на международни компании от различни сектори, което създава допълнителен стимул за развитие на индустрията“, допълнил той.

„Работим активно за създаване на благоприятна институционална среда за работа на бизнеса, включително и изграждане на подготвени индустриални терени и възможности за развитие на научноизследователска и развойна дейност, както и позиционирането на тренировъчни центрове в тях“, посочил Богданов.

„Нашата амбиция е да променим икономическия облик на страната. Бъдещето е в развитието на технологии с висока добавена стойност, а България все повече се превръща в конкурентна дестинация в региона и Европа“, подчертал министърът. По неговите думи страната ни разполага с доказан инженерен капацитет и вече не сме дестинация за евтина работна ръка. „Със суровините и компонентите, които произвеждаме, през следващите години можем да бъдем важен фактор във веригата за доставки“, подчертал още Богданов.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер