Банер

за ценители > винен бизнес


Chateau AVLI Caladoc 2022 със световно признание от известния винен критик Джеймс Съклинг

Пламена Абаджиева, главен технолог на избата: Chateau AVLI Caladoc 2022 e изключително вино направено от сорта Каладок, ние сме единствената изба в България, която работи с този сорт, без да го купажира

Caladoc на Винарска изба Шато Авли спечели една от големите награда в конкурса на сайта exporter.bg - Кристален „Златната изба“ 2023 за предпочитана марка българско вино.

Chateau AVLI Caladoc 2022 получи високите 88 точки от един от най-безкомпромисните критици в света на виното - Джеймс Съклинг (James Suckling).

Легендарният винен критик е с над четиридесетгодишна кариера. Той е опитал повече от 200 000 вина и е познат с работата си като старши редактор и главен ръководител на популярното винено издание Wine Spectator, Европа, където работи от 1981-2010 г.

През 2010 г. г. той стартира www.JamesSuckling.com, уебсайт за вино, включващ изчерпателни доклади, оценки и дегустационни бележки на вина от цял свят.

100 точковата система за оценяване на вината е изключително прецизна и дава до 15 точки за цвят, до 25 точки за аромат, до 25 точки за структурата

Пламена Абаджиева,  главен технолог на избата

(текстура, киселина, алкохол, баланс на танините при червените вина) и до 35 точки за общото качество на виното.

В първите дни на 2024 пристигнаха оценките на три вина подадени от амбициозната изба Chateau AVLI - Chateau AVLI Merlot Reserve 2021, Chateau AVLI Caladoc 2022 и Chateau AVLI Caladoc Reserve 2021.

По думите на главния технолог на избата, Пламена Абаджиева Chateau AVLI Caladoc 2022 e изключително вино направено от сорта Каладок. „Ние, от Шато Авли, сме единствената изба в България, която работи с този сорт без да го купажира. Технологията, по която е направено то е изключително модерна и съобразена със специфичните сортови характеристики на гроздето. Отделно върху гроздето е работено, така че потребителя да може да се докосне до магичното място (тероар), където е отгледано то. Серията е лимитирана от 1400 бр. бутилки“, отбелязва главният технолог на избата.

Виното няма никакъв контакт с дървесина. Цвета е лилаво-червено силно обагрен. Аромата е плодов с червени боровинки, синя слива и пиперливи подправки, а вкусът е кадифен, приятен и дълъг.

Върху гроздето от сорта Каладок е работено, така че потребителят да може да се докосне до магичното място (тероар), където е отгледано то.

Избата на Шато Авли е сред бисерите на Сливенската област и се намира в с. Глушник.

Сред стройно подредените ѝ лозови редици може да откриете множество живописно открояващи се разноцветни камъни, като гранит, варовик, гнайс, силикат и други. Красиво оцветени в червено, синьо и зелено, те допринасят за по-високото съдържание на ценни минерали, като магнезий, желязо, калций и манган в почвата, от която лозата получава своите хранителни вещества и ги предава на зреещото грозде. Това е тайната на характерната, деликатна минералност и забележителна идентичност долавяща се във всяко едно от вината на Chateau AVLI.

Ето от къде идва и слоганът на вината „The magic of the rocks“ (Магията на скалите)!

Вината може да намерите, както в добре познатите специализирани винени магазини, така и директно от избата на avli.bg.

Още едно голямо признание

Снимка Антон Марков: Иво Иванов, управител на избата (вляво), получи ценния приз от Владимир Георгиев, член на Управителния съвет на Българската агенция за експортно застраховане.

Caladoc на Винарска изба Шато Авли спечели една от големите награда в конкурса на сайта exporter.bg - Кристален „Златната изба“ 2023 за предпочитана марка българско вино.

Победители в тази категория досега са били: Ънкор Сира на Катаржина Естейт, Монограм Мавруд по Рубин на Вила Юстина, Инканто на Меди Вали, Енира на Беса Валей, Виница Мавруд на Винарна Загрей, Сира на Семейна винарна Братанов и Le Passionnel на Винарска изба Синтика.

Иво Иванов, управител на избата получи ценния приз от Владимир Георгиев, член на Управителния съвет на Българската агенция за експортно застраховане.

(Очаквайте:Chateau AVLI Caladoc Reserve 2021 с признание от легендарният винен критик Джеймс Съклинг )

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер