бизнес > лица от бизнеса


Радослав Пашов, финансов мениджър на България за 2023 г. в категория "Малки и средни предприятия": Аз съм човек на терен, обичам и се стремя да съм в "боя"

“В Енсес Инвестмънт груп АД си припомних кои са устоите на мениджмънта и съм благодарен за това време там”, казва победителят в осмото издание на конкурса CFO of the Year на  EY Bulgaria

“Всеки ръководител на малка или средна компания е шампион”, отбелязва Радослав Пашов, който в момента е член на Съвета на директорите и Главен финансов директор на Групата Свепол ЕАД

Г-н Пашов,  осмото издание на конкурса CFO of the Year на EY Ви отличи с престижната награда финансов мениджър на България за 2023 г. в Категория "Малки и средни предприятия". Какво е усещането получите този ценен приз в тази категория като се има предвид, че сте отличаван, и то неведнъж, като корпоративен мениджър на големи компании?

- Винаги е приятно, когато труда ти бива оценен. За мен лично беше голямо предизвикателство да се сблъскам от близо с проблемите и начина на функциониране на компаниите от сектора "Малки и средни". Кариерата ми премина през големи холдинги и фабрики, но за периода ми в Енсес инвестмънт груп АД осъзнах на практика колко е трудно на мениджърите в този сектор - бюрокрация, необходимост да бъдеш мултифункционален, да създаваш правила и обучаваш, да имаш повече търпение.

В Енсес Инвестмънт груп АД си припомних кои са устоите на мениджмънта и съм благодарен за това време там. Затова тази награда е толкова ценна за мен - научих се на нов начин на мислене, който разшири кръгозаора ми за още по-успешни действия.

Питам Ви, защото на думи всички подкрепят малките и средни предприятия, но всъщност те са между „чука и наковалнята“ - от една страна е бюрократичната машина на държавата, а от друга - пресата на големите компании?

- Наистина е трудно да си мениджър на малко и средно предприятие. Всеки казва "те са гръбнака" на икономиката, но МСП компаниите са тези, които се сблъскват ежедневно с проблеми - бюрокрация, свръх конкурентен пазар, невъзможност да договаряне на добри цени от доставчици поради малки обеми. Всеки ръководител на такъв тип компания е шампион.

В анотацията към отличаването ви пише, че само за една година като финансов директор на "Енсес инвестмънт груп" сте постигали 73% ръст в приходите и 667% ръст в печалбата. Как се постигат такива резултати и коя е движещата сила да възродиш на практика една компания?

- Това винаги се случва в екип и с намиране на правилните служители. В случая с Енсес, екипа бяхме г-н Найден Недялков, който е основателя и идейния мотор на продуктите на компанията, и аз. Обикновено когато се използва термина "екип" се има предвид поне трима души, но в нашия случай се получи и с двама.

Аз съм човек на терен. Обичам и се стремя да съм в "боя". Не обичам политическите изказвания и ленивостта. Г-н Недялков е по-стратегически ориентиран, мислещ дългосрочно. Аз се опитвам винаги да "приводня" стратегията в оперативни планове с  бързи действия и резултати. Така ни се получаваха нещата.

Снимка Антон Марков: Радослав Пашов, член на съвета на директорите и Главен финансов директор на групата Свепол ЕАД, връчи Кристалния приз на exporter.bg "Златната изба" 2023 за предпочитана марка българска ракия на Ивайла Енчева, бранд мениждър на Сунгурларска Гроздова Ракия.

Считам, че най-ключовото решение, което доведе до успеха на Енсес Инвестмънт Груп АД бе преместването на цялото производството и администрация от Ботевград в София и допълнителното преструктуриране от тип "всичко и всички под един покрив".

В момента цялото производство, R&D, технически съпорт, финанси, администрация са в една сграда, което улеснява максимално контрола и подобрява ефективността. Другото важно решение бе подбирането на  нови хора, жадни за резултати и успехи.

В момента сте финансов мениджър на много голяма компания, разкажете ни за нея. Какви са тук предизвикателствата пред Вас?

- В момента съм главен финансов директор на икономическата група "Свепол". Свепол е корпоративна структура, състояща се от 6 компании със седалища на 3 континента - Европа, Азия и Северна Америка. Свепол ЕАД е най-големия търговец на полимери и синтетични влакна в страната, със собствена флотилия от камиони и работещ предимно за износ. В групата имаме и собствена фабрика за произоводство на синтетични влакна.

Най-голямото предизвикателство в краткосрочен и средносрочен план е да реализираме целите си, а именно да преминем устойчиво прага на приходи от половин милиард лева и да се остремим към дългосрочната цел - приходи от над 1 милиард лева. Тези цели изискват ясно планиране, здрави нерви и добър екип. Намирането на качествени кадри продължава да бъде сериозен проблем, който се опитваме на решим с много добри условия на труд и една от най-добрите бонус схеми за резултати на пазара.

От гледна точка не само на финансовия мениджмънт, но и на психологията, кое прави разликата между голямата и малката, между голямата и средната компании?

- Основната разлика произтича от качествата, които трябва да има мениджъра на малка и средна фирма. Този тип мениджъри трябва да са по-комплексни и мултифункционални. Невъзможността да имат раздут бюджет за служители ги принуждава да съвместяват няколко функции и да изпълняват много роли.

Другата съществена разлика е мащаба на бизнеса, който често поставя малката и средна компания в неизгодни позиция. Липсата на мащаб затруднява преговорите и често води до неконкурентноспособност.

Благодаря Ви за това интервю!

Димитър Дженев


Снимка: ey.com

Конкурсът за финансов директор на годината, CFO of the Year 2023  отличава успешни финансови лидери с принос, както към развитието на професията, така и към развитието на своята компания и екип


На тържествена церемония през февруари бяха обявени победителите в конкурса за финансов директор на годината – CFO of the Year 2023. Конкурсът се организира от EY Bulgaria, в партньорство с в. Капитал.

Той отличава успешни финансови лидери с принос, както към развитието на професията, така и към развитието на своята компания и екип. Основната мисия на конкурса е да дава повече популярност на професията на финансовите директори и на добрите практики, които финансовите специалисти прилагат.

Тази година конкурсът е привлякъл изключителни професионалисти от различни сектори на икономиката и различни по големина компании, отбелязват от  EY Bulgaria.

Кандидатите са оценени от независимо жури:

- Проф. д. ик. н. Бистра Боева - Университет за национално и световно стопанство
- Данета Желева - Главен изпълнителен директор Индустриален холдинг България
- Милена Драгийска - Главен изпълнителен директор, Лидл България
- Николай Андреев - Главен изпълнителен директор, Vivacom Bulgaria
- Николай Генчев - до скоро Главен изпълнителен директор и председател на Управителния Съвет Застрахователна компания "Уника" АД
- Тодор Брешков - Управляващ съдружник, Launchub Ventures

Победител в категория Малки и средни преприятия - Радослав Пашов, главен финансов директор на Енсес Инвестмънт Груп.

Анотацията за отличването на Радослав Пашов в ey.com, по повод спечелването на престижната награда:


Още с присъединяването си към компанията, Радослав предлага ключови промени за преструктуриране на холдинга Енсес. Разработва сложни финансови модели за оценка на потенциалните рискове и несигурност на пазара, гарантирайки устойчивостта на компанията по време на икономически спадове и неочаквани колебания на пазара.

Бързо инициира преместване на производството и обединяване на всички служители в една база за по-добро управление на процесите. Изготвя инвестиционен меморандум и в рамките на два месеса привлича инвеститор, който да подкрепи развитието на групата. Разработва нова стратегия за продажби като пренасочва продажбите от Европа към Близкия изток, където Енсес успява да продава на по-високи маржове.

Намира нови доставчици, като заменя китайския доставчик с български, който гарантира по-ниски доставни цени без компромис в качеството. Само за 1 година Енсес постигна 73% ръст в приходите и 667% ръст в печалбата.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер