финанси > инвестиции


България бяга от амплоато на аутсорсинг дестинация

"Превръщаме се в една от най-добрите дестинации за производства и технологии с висока добавена стойност в Югоизточна Европа", казва министър Богдан Богданов

„Усилията ни са насочени към диверсифициране на българския експорт и насърчаване износа и на продукти с по-висока добавена стойност с партньори извън ЕС, предвид рецесията в някои от традиционните ни партньори в Съюза", отбелязва министър Богданов.

Засилване на българо-британските търговски отношения и инвестициите са обсъдили министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и британския комисар по търговията с Европа Крис Бартън, съобщава икономическото министерство. Бартън ръководи екип към Министерството за международната търговия на Обединеното кралство, базиран в 34 държави. Той е на посещение в България, за да насърчи все по-близките британско-български икономически отношения и създаването на нови бизнес възможности. На срещата, която се е провела в Министерството на икономиката и индустрията е участвал и посланикът на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас Н. Пр. Роб Диксън.

На срещата са били отбелязани отличните търговско – икономически отношения между двете страни като е било изтъкнато, че съществува голям потенциал за развитие и възможности за инвестиции в приоритетни високотехнологични сектори с висока добавена стойност, в сферата на иновациите, технологичния сектор, логистиката, производството, инфраструктурата и енергетиката.

Министър Богданов е посочил, че Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната ни, като през последните пет години търговията между двете държави е нараснала с 50 %, като е достигнала рекордни стойности.

Министърът на икономиката и индустрията уверил, че българското правителство работи за стабилна и предвидима бизнес и инвестиционна среда, както и че се предприемат конкретни действия за борба с корупцията и осигуряването на прозрачни процеси за бизнеса.

„Работим активно и за създаване на благоприятни условия за инвеститорите, включително и изграждане на подготвени индустриални терени с готова инфраструктура за конкретни сектори“, изтъкнал Богданов и е дал пример, че се работи по три нови зони – край София, Варна и Стара Загора. Той посочил и че е променен начинът, по който България се отнася към приоритетни инвестиционни проекти и вече се осигурява директно финансиране на тези проекти, особено в производства с висока добавена стойност, като това финансиране е съобразено с региона, в който се инвестира.

Икономическият министър изтъкнал, че сред водещите приоритети на ведомството е осигуряването на нови пазари за българския бизнес. „Усилията ни са насочени към диверсифициране на българския експорт и насърчаване износа и на продукти с по-висока добавена стойност с партньори извън ЕС, предвид рецесията в някои от традиционните ни партньори в Съюза.

Богданов подчертал, че България е преобразувала икономиката си и вече не е аутсорсинг дестинация, а се превръща в една от най-добрите дестинации за производства и технологии с висока добавена стойност в Югоизточна Европа. По негови думи у нас вече имаме технологични компании, които са световно признати в сфери като ИКТ, космическата индустрия, логистиката и изкуствения интелект, като е дал пример с първият по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, базиран у нас – INSAIT.

На снимката: Свободна икономическа зона Русе се намира в североизточната част на страната на границата с Румъния и в близост до първия мост на река Дунав, както и до пристанище Русе - най-голямото речно пристанище в България. Намира се на пресечната точка на Паневропейски транспортни коридори №VII и IX. Това е най-голямата и успешна свободна зона и всичките й помещения в момента са заети.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер