за ценители > винен бизнес
Chateau AVLI Merlot Reserve 2021 получи впечатляващите 87 точки от JamesSuckling.com
|
Пламена Абаджиева, главен технолог на избата: Виното е експеримент със 100% Мерло, направен през 2021 г., отлежавало в две нови френски бъчви за една година. След което е бутилирано и оставено да отлежи отново една година в бутилка.
Caladoc на Винарска изба Шато Авли спечели една от големите награда в конкурса на сайта exporter.bg - Кристален „Златната изба“ 2023 за предпочитана марка българско вино.
|
Chateau AVLI Merlot Reserve 2021 получи впечатляващите 87 точки от един от най-безкомпромисните критици в света на виното - Джеймс Съклинг (James Suckling).
Легендарният винен критик е с над четиридесетгодишна кариера. Той е опитал повече от 200 000 вина и е познат с работата си като старши редактор и главен ръководител на популярното винено издание Wine Spectator, Европа, където работи от 1981-2010 г.
През 2010 г. г. той стартира www.JamesSuckling.com, уебсайт за вино, включващ изчерпателни доклади, оценки и дегустационни бележки на вина от цял свят.
100 точковата система за оценяване на вината е изключително прецизна и дава до 15 точки за цвят, до 25 точки за аромат, до 25 точки за структурата (текстура, киселина, алкохол, баланс на танините при червените вина) и до 35 точки за общото качество на виното.
В първите дни на 2024 пристигнаха оценките на три вина подадени от амбициозната изба Chateau AVLI - Chateau AVLI Merlot Reserve 2021, Chateau AVLI Caladoc 2022 и Chateau AVLI Caladoc Reserve 2021.
По думите на главния технолог на избата Пламена Абаджиева, Chateau AVLI Merlot Reserve 2021 е проект създаден успоредно със създаването на избата. Виното е експеримент със 100% Мерло направен през 2021-ва, отлежавало в две нови френски бъчви за една година. След което е бутилирано и оставено да отлежи отново една година в бутилка. Благодарение на тероара и технологията, по която е направено, това вино е много различно и нетипично за сорта Мерло.“
За Chateau AVLI Merlot Reserve 2021 е изпползвана лимитирана серия от ръчно набрано грозде, отглеждано с намален добив. 50% от гроздето се ронка и ферментира с цели зърна, а останалите 50% се вкарват в съда с цяла чепка.
Пламена Абаджиева, главен технолог на избата
|
При това вино цветът е прозрачно червен, а ароматът е изключително плодов, билков и сладък. Вкусът е лек, ефирен и вкусен. Финалът е свеж с дълъг послевкус. |
Избата на Шато Авли е сред бисерите на Сливенската област и се намира в с. Глушник. Сред стройно подредените ѝ лозови редици може да откриете множество живописно открояващи се разноцветни камъни, като гранит, варовик, гнайс, силикат и други. Красиво оцветени в червено, синьо и зелено, те допринасят за по-високото съдържание на ценни минерали като магнезий, желязо, калций и манган в почвата, от която лозата получава своите хранителни вещества и ги предава на зреещото грозде. Това е тайната на характерната, деликатна минералност и забележителна идентичност, долавяща се във всяко едно от вината на Chateau AVLI.
Ето от къде идва и слоганът на вината „The magic of the rocks“ (Магията на скалите).
Вината може да намерите, както в добре познатите специализирани винени магазини, така и директно от избата на avli.bg.
Още едно голямо признание
Снимка Антон Марков: Иво Иванов, управител на избата (вляво), получи ценния приз от Владимир Георгиев, член на Управителния съвет на Българската агенция за експортно застраховане.
|
Caladoc на Винарска изба Шато Авли спечели една от големите награда в конкурса на сайта exporter.bg - Кристален „Златната изба“ 2023 за предпочитана марка българско вино. |
Победители в тази категория досега са били: Ънкор Сира на Катаржина Естейт, Монограм Мавруд по Рубин на Вила Юстина, Инканто на Меди Вали, Енира на Беса Валей, Виница Мавруд на Винарна Загрей, Сира на Семейна винарна Братанов и Le Passionnel на Винарска изба Синтика.
Иво Иванов, управител на избата, получи ценния приз от Владимир Георгиев, член на Управителния съвет на Българската агенция за експортно застраховане. |