Банер

за ценители > винен бизнес


Chateau AVLI Merlot Reserve 2021 получи впечатляващите 87 точки от JamesSuckling.com

Пламена Абаджиева, главен технолог на избата: Виното е експеримент със 100% Мерло, направен през 2021 г., отлежавало в две нови френски бъчви за една година. След което е бутилирано и оставено да отлежи отново една година в бутилка.

Caladoc на Винарска изба Шато Авли спечели една от големите награда в конкурса на сайта exporter.bg - Кристален „Златната изба“ 2023 за предпочитана марка българско вино.

Chateau AVLI Merlot Reserve 2021 получи впечатляващите 87 точки от един от най-безкомпромисните критици в света на виното - Джеймс Съклинг (James Suckling).

Легендарният винен критик е с над четиридесетгодишна кариера. Той е опитал повече от 200 000 вина и е познат с работата си като старши редактор и главен ръководител на популярното винено издание Wine Spectator, Европа, където работи от 1981-2010 г.

През 2010 г. г. той стартира www.JamesSuckling.com, уебсайт за вино, включващ изчерпателни доклади, оценки и дегустационни бележки на вина от цял свят.

100 точковата система за оценяване на вината е изключително прецизна и дава до 15 точки за цвят, до 25 точки за аромат, до 25 точки за структурата (текстура, киселина, алкохол, баланс на танините при червените вина) и до 35 точки за общото качество на виното.

В първите дни на 2024 пристигнаха оценките на три вина подадени от амбициозната изба Chateau AVLI - Chateau AVLI Merlot Reserve 2021, Chateau AVLI Caladoc 2022 и Chateau AVLI Caladoc Reserve 2021.

По думите на главния технолог на избата Пламена Абаджиева, Chateau AVLI Merlot Reserve 2021 е проект създаден успоредно със създаването на избата. Виното е експеримент със 100% Мерло направен през 2021-ва, отлежавало в две нови френски бъчви за една година. След което е бутилирано и оставено да отлежи отново една година в бутилка. Благодарение на тероара и технологията, по която е направено, това вино е много различно и нетипично за сорта Мерло.“

За Chateau AVLI Merlot Reserve 2021 е изпползвана лимитирана серия от ръчно набрано грозде, отглеждано с намален добив. 50% от гроздето се ронка и ферментира с цели зърна, а останалите 50% се вкарват в съда с цяла чепка.

Пламена Абаджиева,  главен технолог на избата

При това вино цветът е прозрачно червен, а ароматът е изключително плодов, билков и сладък. Вкусът е лек, ефирен и вкусен. Финалът е свеж с дълъг послевкус.

Избата на Шато Авли е сред бисерите на Сливенската област и се намира в с. Глушник. Сред стройно подредените ѝ лозови редици може да откриете множество живописно открояващи се разноцветни камъни, като гранит, варовик, гнайс, силикат и други. Красиво оцветени в червено, синьо и зелено, те допринасят за по-високото съдържание на ценни минерали като магнезий, желязо, калций и манган в почвата, от която лозата получава своите хранителни вещества и ги предава на зреещото грозде. Това е тайната на характерната, деликатна минералност и забележителна идентичност, долавяща се във всяко едно от вината на Chateau AVLI.

Ето от къде идва и слоганът на вината „The magic of the rocks“ (Магията на скалите).

Вината може да намерите, както в добре познатите специализирани винени магазини, така и директно от избата на avli.bg.

Още едно голямо признание

Снимка Антон Марков: Иво Иванов, управител на избата (вляво), получи ценния приз от Владимир Георгиев, член на Управителния съвет на Българската агенция за експортно застраховане.

Caladoc на Винарска изба Шато Авли спечели една от големите награда в конкурса на сайта exporter.bg - Кристален „Златната изба“ 2023 за предпочитана марка българско вино.

Победители в тази категория досега са били: Ънкор Сира на Катаржина Естейт, Монограм Мавруд по Рубин на Вила Юстина, Инканто на Меди Вали, Енира на Беса Валей, Виница Мавруд на Винарна Загрей, Сира на Семейна винарна Братанов и Le Passionnel на Винарска изба Синтика.

Иво Иванов, управител на избата, получи ценния приз от Владимир Георгиев, член на Управителния съвет на Българската агенция за експортно застраховане.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер