експорт > пазари


Какво печели България от влязлото в сила от 1 май 2024 г. Споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия

Двустранната търговия между ЕС в Нова Зеландия се очаква да нарасне с до 30%, като годишният износ на ЕС потенциално ще нарасне с до 4,5 милиарда евро.

Още от първата година на прилагане на Споразумението ще намалеят с около 140 милиона евро годишно митата за компаниите от ЕС, сочат очакванията на анализаторите.

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия е влязло в сила на 1 май 2024 г. Преговорите по него са започнали през 2018 г. Споразумението е било подписано в Брюксел на 9 юли 2023 г., съобщават от икономическото министерство.

Нова Зеландия е ключов търговски партньор на ЕС в индийско-тихоокеанския регион. Понастоящем двустранната търговия между ЕС и Нова Зеландия възлиза на 7,8 милиарда евро годишно за стоки и 3,7 милиарда евро за услуги, като и в двете области ЕС има положителен търговски баланс.

Със Споразумението се либерализират и улеснят търговията и инвестициите, както и се насърчават по-тесните икономически отношения между ЕС и Нова Зеландия. Разкриват се значителни икономически възможности за компаниите, земеделските производители и потребителите от двете страни.

Двустранната търговия се очаква да нарасне с до 30%, като годишният износ на ЕС потенциално ще нарасне с до 4,5 милиарда евро. Инвестициите на ЕС в Нова Зеландия имат потенциал да нараснат с до 80 %. Очаква се от първата година на прилагане на Споразумението да се намалят с около 140 милиона евро годишно митата за компаниите от ЕС. Потребителите на стоки и услуги имат възможност да избират от по-голямо разнообразие на пазара. Премахват се пречките и се улеснява електронната търговия, като се създава сигурно място за бизнеса и потребителите чрез налагане на високи стандарти за защита на личните данни.

Това е първото споразумение, което изцяло интегрира новия подход на ЕС към търговията и устойчивото развитие и включва поемането на безпрецедентни ангажименти за устойчивост, включително за спазване на Парижкото споразумение относно изменението на климата и основните трудови права.

От българските географски означения, под закрилата на Споразумението, попадат българското розово масло, както и вина и спиртни напитки. Техните наименования, както и повече информация за споразумението, можете да прочетете тук.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер