експорт > пазари


През последните години стокообменът между България и Франция е близо 3 млрд. евро годишно

Заместник - министър Николай Павлов: Франция е сред водещите търговски партньори на България

Дългогодишното сътрудничество между двете страни е в сфери като енергетика, изграждане на инфраструктурни обекти, автомобилостроене, машиностроене, иновации, хранително-вкусова промишленост, биологично земеделие и др.


Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа. През последните години стокообменът между България и Франция е близо 3 млрд. евро годишно, като се отчита ръст, както при износа за Франция, така и при вноса. Това е заявил заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов на събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) по случай връчване на Годишника на камарата за 2024/25 г.

По време на събитието зам.-министър Павлов подчертал, че френските компании са и едни от най-големите инвеститори и работодатели у нас. „През изминалата година имаме положителна тенденция на затвърждаването на присъствието на френски компании в България, които увеличават инвестициите си в страната“, казал той. По негови думи през последните години бизнесът е бил поставен пред изключителни предизвикателства, но въпреки това е имало интерес от страна на френски фирми за съвместна икономическа дейност и усилено взаимодействието с български партньори.

Зам.-министър Павлов уверил, че приятелството между двете страни, добрите икономически отношения, ще останат и в бъдеще. „Вярвам, че занапред ще затвърдим дългогодишното ни сътрудничество и споделени ценности в сфери като енергетика, изграждане на инфраструктурни обекти, автомобилостроене, машиностроене, иновации, хранително-вкусова промишленост, биологично земеделие и други.

На събитието са присъствали френският посланик в България Н. Пр. Жоел Мейер и председателят на ФБТИК Стефан Делайе.

Още за френските инвестиции у нас

Френските инвестиции в България имат силно влияние върху развитието на двустранната търговия, както за внос, така и за износ. Френското икономическо присъствие в България се базира на около 200 дъщерни дружества, създаващи повече от 14 000 местни работни места, а към тях можем да добавим и индивидуалните предприемачи, които се реализират в различни сектори: информационни технологии, транспорт, строителство и т.н.

В статистически план френските инвестиции, вписани от Българската народна банка, също са се удвоили след присъединяването на България към Европейския съюз. Тези инвестиции обхващат много широк спектър от производствени дейности, като селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, финансови услуги и застраховане, градски услуги, туристически, логистични, цифрови, дистрибуция, строителство, комуникации, социално обслужване посредством чекове за хранене в ресторанти или промишленост, с много големи имена котирани на борсата CAC 40, включително Шнайдер Електрик, Сен Гобен и Ер Ликид. С откриването на завода на Латекоер в Пловдив, България навлиза в европейската авиационна индустрия.

Сериозен ръст се наблюдава и в областта на туризма, като през 2018 г. за първи път броят на френските туристи в България надминава 200 000 души.

Франция измести България от второто място по износ на ски

Австрия е експортьор №1 в ЕС на оборудване на зимни спортове

България слезе на трето място в ЕС по износ на ски и дъски за сноуборд. Преди година страната ни бе втора в тази класация, но сега е изместена от Франция, а водач е Австрия, показват новите данни на Евростат.   

Разместването на втория и третия в ранглистата се дължи на по-големия ръст на френския експорт. Всъщност и България, и Франция са увеличили износа си и имат по 11% дял в продажбите зад граница, но прекият ни съперник е произвел и продал в други страни 648 000 броя артикули за зимни спортове, а ние - 630 800.

Австрия остава недостижим водач в ескпорта, като държи 35-процентен дял с малко над 2 милиона чифта ски и индивидуални сноубордове.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер