експорт > пазар


Българският експорт за Китай отбелязва ръст от близо 33 % спрямо 2022 г.

Над 4 млрд. щ.д. е стокообменът между България и Китай през 2023 г.

Българският бизнес търси нови възможности за увеличаване на експорта към китайския пазар, все още има нереализиран потенциал за разширяване на износа ни за Китай на продукти като селскостопанските и хранителните стоки, етеричните масла и козметика, вино и др., казва Николай Павлов, зам.-министър на икономиката и индустрията.

Над 4 млрд. щ.д. е стокообменът между Република България и Китайска народна република през 2023 г., като българският износ отбелязва ръст от близо 33 % спрямо 2022 г. Това е заявил заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на откриването на Българо-китайски бизнес форум, в който са се включили представители на над 100 български и китайски компании, съобщава икономическото министерство.
Той е акцентирал, че страната ни разглежда развитието на двустранните търговско-икономически отношения в контекста на пълноправното членство на България в Европейския съюз и е потвърдил, че българското правителство ще продължи да насърчава сътрудничеството с Китай, като наш традиционен партньор.

„Българският бизнес има траен интерес и търси нови възможности за увеличаване на експорта към китайския пазар, все още има нереализиран потенциал за разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, каквито са селскостопанските и хранителните стоки, етеричните масла и козметика, вино и други“, е казал зам.-министър Павлов.

Той допълнил, че българската страна се стреми към привличане на китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност, въвеждат иновации и осигуряват висока конкурентоспособност на икономиката. „Приветстваме китайските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС и да установят в България свои производствени бази“, е казал още зам.-министър Павлов и съобщил, че в края на 2023 г. общо инвестираните средства от Китай у нас възлизат на 150 млн. евро.

По време на събитието са били представени възможностите за търговско-икономическо сътрудничество с гр. Шанхай и е бил подписан Меморандум за сътрудничество между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) към Министерството на земеделието и храните и Международната търговска камара на гр. Шанхай.

Организатори на Българо-китайския бизнес форум са ЦНСССКЦИЕ и Центъра за насърчаване на международното сътрудничество и Съвета за насърчаване на международната търговия – Шанхай. Участие в него са взели министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов, Н.Пр. Дай Цинли, посланик на Китайската народна република в Република България, ръководители на Съвета за насърчаване на международната търговия и на Международната търговска камара на гр. Шанхай, както и над 100 представители на български и китайски компании.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер