експорт > пазари


“Черен ангел” на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест покори Salón Gourmets 2025 в Мадрид

На най-голямото гурме изложение за храни в Европа бяха представени  ексклузивните тенденции в хранителната индустрия, а Голямо Враново Инвест единствен от месарската и месопреработвателната индустрия на България имаше щанд в Испания

За това събитие познавачите казват, че е задължително за професионалистите в сектора на храните и напитките по целия свят.

“Черен ангел” на Голямо Враново Инвест покори Salón Gourmets 2025 в Мадрид. Месото и месните продукти от най-новата порода хибрид на свинекомплекса край Русе изуми посетителите на щанда със своите изключителни качества.

Salón Gourmets 2025 е  най-голямото търговско гурме изложение за  висококачествени храни и напитки в Европа. За това събитие познавачите казват, че е задължително за професионалистите в сектора на храните и напитките по целия свят. На него бяха представени ексклузивните тенденции в хранителната индустрия, а Свинекомплекс Голямо Враново Инвест единствен представи месарската и месопреработвателната индустрия на България. Това беше единствения щанд на страна от Източна Европа.

“Един американски търговец на орехи ми каза, че трябва да съм много смел или много наивен, за да дойда и да предлагам месо и месни продукти в страната на Иберико и прочутите хамони”, сподели пред exporter.bg Вихрен Димитров, изпълнителен директор на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест. И допълни, че в думите на американеца има резон, защото Испания всяка година произвежда 75 млн. прасета и 4 вида хамон, който отлежава от 9 месеца до 3 години. И в зависимост от продължителността на този процес и процента месо иберико в тези 4 основни категории, цената на един бут варира между 200 и 500 EUR.

“С нашия нов хибрид “Черен ангел” предизвикахме голям интерес сред посетителите на щанда и участниците в изложението”, категоричен е обаче Вихрен Димитров. До нас имаше един месар от Барселона. Шесто поколение фамилията му произвежда само 2 вида салами. От 1852 г. не са променяли рецептата - месо от плешка, сланина и сол. Този човек каза много добри думи за “Черен ангел” и продуктите от новия ни уникален хибрид”, отбеляза изпълнителният директор на едно от най-известните и успешни български месарски и месопреработвателни предприятия.

Задължителното събитие за професионалистите в сектора на храните и напитките по целия свят


Salón Gourmets 2025 е водещото европейско търговско изложение за висококачествени храни и напитки, с богата програма от събития, предназначени за професионалисти в гастрономическия сектор. Събитието се проведе от 7 до 10 април 2025 г. в IFEMA Мадрид.

Вихрен Димитров (в средата) на щанда с Валери и Валентина, които държат таверна Балканика, българското заведение на Мадрид

Изложението предложи динамична програма с над 1 200 активности, включващи престижни състезания, дегустации, шоукукинг, иновационни презентации, бизнес контакти и специални кулинарни изживявания, което го прави задължително събитие за професионалистите в сектора на храните и напитките по целия свят.

Salón Gourmets 2025 се определя от специалистите и експертите в сектора като най-голямото събитие за висококачествени храни и напитки в Европа и едно от най-известните в световен мащаб. На изложението се представят най-ексклузивните тенденции в хранителната индустрия. С 37 издания зад гърба си и постоянен растеж в цифрите, това събитие се отличава с бизнес насоченост и се превръща в най-посещаваната точка за срещи от професионалисти от национално и международно ниво в гастрономията, включително ресторанти, хотели, дистрибутори, кетъринг услуги и специализирани магазини.

Вихрен Димитров, изпълнителен директор на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест: За месото от хибрида “Черен ангел” има ниша в Испания

Участвал съм на изложения за храни в Атина, Милано, Страсбург, Берлин и Осло, но това в Мадрид беше най-доброто. Един американски търговец на орехи ми каза, че трябва да съм много смел или много наивен, за да дойда и да предлагам месо в страната на Иберико и прочутите хамони.

В думите на американеца има резон, защото Испания всяка година произвежда 75 млн. прасета и 4 вида хамон, който отлежава от 9 месеца до 3 години. И в зависимост от продължителността на този процес и процента месо иберико в тези 4 основни категории, цената на един бут варира между 200 и 500 EUR.

Истината е, че нашият нов хибрид “Черен ангел” предизвика изключително голям интерес сред посетителите на щанда и участниците в изложението. Много добри думи за уникалния хибрид и продуктите от него ми каза един месар от Барселона, шесто поколение в бранша, който беше до нас. От 1852 г. фамилията му произвежда и предлага само два вида салами. Те са от плешка, сланина и сол. Рецептата на тези салами не е променяна от 1852 г.

Ние бяхме единствените от Източна Европа. На щанда дойдоха българския посланик в Испания Алексей Андреев и президентът на Rioja Center of Madrid - Хосе Антонио Руперес Каньо. Посланик Андреев даде висока оценка на “Черния ангел”.

Вихрен Димитров с посланик Алексей Андреев (на преден план) пред щанда

Пред испанския телевизионен канал Gourmet TV той отбеляза, че отношението на Испания към породата Иберико и на България към сходната “Черен ангел” спомага за сближаването на двете страни и спомага за изграждането на мостове на приятелство, основано на споделяне на близки кулинарни ценности и възприятия (видео с цялото интервю, което посланик Алексей Андреев дава пред Gourmet TV, вижте по-долу).

Направихме много добри контакти. Очакваме да навлезем на испанския пазар. Разбрахме се да работим с едни търговци от град Сория, които ще зареждат от нас месо за пръжки. Други наши клиенти ще бъдат производители на хамон от Алхамбра. По-голяма ниша има за прясното месо, отколкото за преработените продукти, поради различните вкусови предпочитания в Испания и в България.

Да си припомним


Миналата година, в края на октомври, се състоя уникален „дуел“ между вина на прочутата Риоха и емблематичната българска изба Катаржина Естейт.

Събитието беше инициирано, блестящо организирано и осъществено от посланика на България в Испания Алексей Андреев и президента на Rioja Center of Madrid - Хосе Антонио Руперес Каньо.

След коментарите на четиримата водещи сомелиери и четиримата топ винени журналисти от Испания, поканени специално за “дуела” от домакините,  стана ясно, че  големите победители на тази изключителна вечер в резиденцията на Риоха в Мадрид бяха Óscar Tobía Blanco Reserva 2017 на Риоха и Encore Syrah 2021 на Катаржина Естейт. Мнението на професионалистите съвпадна с това на елитната публика, която оцени по достойнство всички представени вина.

Представените 9 вина бяха съчетани с  български и риохански продукти - от българска страна на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест, а от испанска - на Despensa Pisón, компания, разположена в Ескарай.

От ляво на дясно четирима от най-важните хора на вечерта - Андрей Христов, Вихрен Димитров, посланик Алексей Андреев и Хосе Антонио Руперес Каньо

Гостите на вечерта опитаха колбаси и свинско месо от породата „Черен ангел” на Голямо Враново, а от Риохан – чоризо, салчичон, кървавица и емпанада. Така уникалното винено преживяване се превърна и в кулинарно.

Испанците бяха възхитени от невероятното месо на породата „Черен ангел“. По мнението на големи европейски специалисти, най-вече от Германия, то не остъпва по качества на Иберико, от което се приготвя прочутия хамон. Повечето елитни гости на вечерта бяха на това мнение, а президентът на Резиденция Риоха Мадрид се обърна към Вихрен Димитров, изпълнителен директор на Голямо Враново Инвест, че желае да бъдат  осъществени търговски контакти, които да доведат до навлизането на „Черен ангел“ в Испания.

Още малко за „Черен ангел“


В свиневъдството на България повече от 20 години не е правен хибрид. По примера на животновъдите от Унгария и Испания, от Голяма Враново са издирили най-добрата местна порода, източнобалканската, която се отличава и с най-добрите вкусови качества в Европа. Експериментът на компанията се провежда в партньорство с два университета.

Първите около 200 прасенца от хибридната порода вече са родени в свинекомплеса в Голямо Враново. Идеята на хората, които са се захванали със създаване на тази хибридна порода, която е с работно име „Черен ангел”, е да бъде запазена източнобалканската свиня. Това е порода, която се е отглеждала от около 2 000 години в пределите на нашата държава, но преди 5 години, по време на африканската чума по свинете, почти е изчезнала.

„Искаме да използваме индустриалните предимства на породата, при която прасенцата  за около 5-6 месеца могат да достигнат над 120 - 130 килограма.  В същото време ще запазим вкусовите качества на източнобалканската свиня”, отбелязва Вихрен Димитров.

Месото от новата подобрена кръстоска между източнобалканска свиня с други традиционни породи, не само ще може да се конкурира успешно с прочутия испански хамон, но вероятно ще покаже по-добри качества, коментират не само свиневъди, но и големи експерти от Европа.

Димитър Дженев

(Участието на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест на Salón Gourmets 2025 в Мадрид се осъществи с изключителното съдействие на Мария Янчева, икономически и търговски съветник в посолството на България в Испания

Видео с цялото интервю, което посланик Алексей Андреев дава пред Gourmet TV

https://www.gourmets.net/salon-gourmets/gourmetstv/gourmet-president-presentation-english-version/todos-los-videos/aleksey-andreev-embajador-de-bulgaria

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер